Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

За опаковките и обществената отговорностСлед едно предаване за вредата от рециклираните хартиени опаковки, излъчено по радио BBC 4, в Нова Зеландия Съветът по опаковане излиза с изявление, че съгласно действащата нормативна база в страната не се рециклира печатарска хартия. Тази отговорност на производителите на храни и търговците на продукти е регламентирана от Закона на храните още през 1981 г. Не е случайност, че именно Съветът по опаковане на Нова Зеландия учредява конкурс за устойчиви опаковки, целящ не толкова получаването на признание в конкретната област, колкото осъзнаване на необходимостта от използването на опаковки, щадящи околната среда и безвредни за здравето на хората. Именно поради тази причина броят на категориите в конкурса е променен и вече не става въпрос само за дизайн на опаковки, но и за иновации, свързани с цялата верига от доставките до крайния продукт. И още един много важен момент — по традиция победителите не остават такива само на хартия — техните проекти се включват в малки предприятия или производствени общности.

От другата страна на земното кълбо отдавна са разбрали, че намаляването на отпадъците от опаковки е обща отговорност, макар да изглежда, че имат малко странни традиции в това отношение. Сочени като най-често събираните отпадъци по бреговете на Нова Зеландия са пластмасовите бутилки. Затова и мерките, които страната се опитва да наложи през последните години, не са малко. Част от тях е и инициативата за рециклиране на бутилките в района на Окланд (подлежащите на преработка пластмасови бутилки са обозначени с номера 1 или 2 в триъгълник на дъното или отстрани на бутилката). Рециклират се също така стъклените бутилки и алуминиевите кутии. Интересното е, че по време на ежегодното почистване на остров Рангитото, където през декември се събират хиляди пластмасови сламки и найлонови торбички, Съветът по опаковане на Окланд не допуска те да влязат в състава на продуктите за рециклиране. Вместо това като единствена мярка за ограничаване употребата на найлоновите торбички се препоръчва тяхното многократно ползване. На практика колкото и странна да изглежда идеята за този вид разделно събиране, потребителите все пак са последната инстанция, която решава какво да прави или не с използваните опаковки от различните продукти. Много по-голяма е отговорността за производителите, които трябва да вземат под внимание много съображения за сигурност — както екологични, така и здравословни. Затова и основната функция на новите „зелени“ опаковки, освен да гарантират устойчивост, е да предотвратяват загубите по веригата за доставки. Това важи с пълна сила за хранително-вкусовата промишленост, при която в развиващите се страни само за 2010 г. са регистрирани загуби от порядъка на 30 до 50%. За сравнение в развитите страни поради използването на съвременни опаковки, удължаващи срока на годност на храните, загубите са само 2%.

През последните две десетилетия опаковъчната промишленост е намалила теглото на опаковките с повече от 40%, като по този начин енергията, необходима за производството на опаковки за храни вече е около 10% от енергията на веригата за доставки. Данни от последните доклади за развитието на глобалната опаковъчна индустрия, изготвени от специалисти в САЩ и Великобритания, сочат, че потребителите в Нова Зеландия изхвърлят около една трета от храните. В подкрепа на това 86% от жителите на страната заявяват, че са притеснени от количеството на отпадъците. Затова и усилията на учените и водещите компании са насочени не толкова в посока рециклиране — като единствен критерий за устойчивост, колкото към намаляване теглото на опаковките, запазване качеството на продуктите и удължаване срока им на годност.

За целта Съветът по опаковане на Нова Зеландия е набелязал конкретни цели, свързани с подобряване дизайна на опаковките чрез система от стъпки за намаляване на отпадъците, включващи възможности за повторно използване на опаковките и увеличаване съдържанието на рециклируеми материали в тях. В Съвета е приет и действа Кодекс за добрите практики, подпомагащ работата на опаковъчните компании и следящ за спазването на изискванията, свързани с техническото изпълнение на опаковките, направените разходи и мерките за защита на потребителите и околната среда. На фона на всичко това специалистите са на мнение, че разумното използване на отпадъците и грижата за тяхното обезвреждане е отговорност на цялото общество.

 
24.10.2011.
Автор: ProPack Magazine
0 Коментари
Таг :

Екология

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар