Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Инициативата „Да изчистим България заедно“ стартира официално с национална среща на партньоритеБлизо 20% от общините в страната са повишили активността си в кампанията от началото й до 2015 г., показва географски информационен анализ, изготвен на база на фактическите данни от картата на инициативата

Университетската ботаническа градина в София стана домакин на първата национална среща на партньорите на най-мащабната доброволческа акция у нас „Да изчистим България заедно“. Любимите лица от ефира на bTV заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, представители на Министерството на земеделието и храните и това на младежта и спорта, областни и общински администрации, неправителствени организации, бизнеса и медиите дадоха старт на кампанията за голямото чистене, което ще се състои на 4 юни.

Близо 20% от общините в страната са повишили активността си в инициативата от старта ѝ до сега, стана ясно по време на срещата. С най-голям ръст на активността са общините София и Варна, като тенденция на нарастване е отчетена на територията на 22 от 28 области у нас. С най-добри постижения по този показател са световните рекордьори в глобалното гражданско движение Let’s Do It World от област Силистра, както и общините от областите Габрово, Смолян, Пазарджик, Враца, Разград, Перник и Плевен.

„Повишаващата се активност на доброволците в инициативата говори за настъпваща промяна в навиците на българското общество. Това е сериозен напредък и ни мотивира да продължаваме напред. Като най-голямата телевизия в България, bTV има сериозната отговорност да продължава да превръща гражданите от доброволци за един ден в неизменни посланици на идеите на кампанията”, коментира по повод обявените резултати Павел Станчев, главен изпълнителен директор на bTV Media Group.

По време на срещата бяха обявени и първите акции, които ще бъдат организирани в защитени територии и скъпи за българите места като пещерата Леденика, района около хижа Беласица в местността Илиевска нива, историческата местност Момина скала във Витоша, Кирилова поляна над Рилския манастир, Арбанашкото плато край Велико Търново, Хайдушките водопади в близост до Берковица, Аладжа манастир до Варна и много други, с които доброволците ще могат да се запознаят на сайта на инициативата - daizchistim.bg.

„Сигурен съм, че на 4 юни заедно ще напишем една различна добра новина - за всички нас, за българската природа и за света, в който живеем”, каза по време на срещата Венелин Петков, директор „Новини, актуални предавания и спорт” в bTV Media Group.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева допълни, че като основен партньор на инициативата МОСВ ще осигури 40 000 комплекта чували и ръкавици за нуждите на доброволците, както и ваучери за гориво в размер на близо 80 000 лв. И тази година от министерството се ангажираха транспортираните до депата отпадъци по време на голямото чистене да не бъдат облагани с такси.  

В рамките на срещата едни от най-обичаните лица от ефира на bTV и водещи на събитието – Станислава Цалова, Емил Чолаков, Мариана Векилска, Деси Стоянова и Александър Кадиев, призоваха партньорите и гражданите за активно включване в инициативата. Специален гост на събитието бе и талисманът на „Да изчистим България заедно“ – Зеленко Зеленков, който ще мотивира деца и доброволци от цялата страна да участват в акцията по почистване.  

Партньорите на инициативата

Информация за „Да изчистим България“:

На 12 май 2012 г. под егидата на bTV цяла България се обедини, за да изчистим България за един ден, да направим страната си по-чиста и красива! 
От тогава насам „Да изчистим България” е получила подкрепата на повече от 1 209 675 доброволци от цялата страна. За същия период, по данни на екоминистерството, в рамките на националното почистване на България са събрани 76 990 тона отпадъци. 
Инициативата „Да изчистим България” е най-големият доброволчески и обществен проект, предприеман досега у нас. Тя е част от глобалното гражданско движение Let’s Do It World, което започва през 2008 г. в Естония. 
В подкрепа на световната инициатива всяка година bTV Media Group успява да обедини водещи компании, граждански организации и институции от цялата страна да приемат кампанията като своя лична кауза. Създаде се национална партньорска мрежа за организация на кампанията. В нея всяка година се включват над 2500 бизнес организации от всички сектори на икономиката, всички 28 областни администрации и 265 общини, президентската институция и няколко министерства.

Тази година организацията и координацията на съвместните дейности ще бъде координирана от Национален доброволчески център. На телефон 0700 112 05 доброволците в него ще предоставят информация на всички партньори и граждани, които искат да се включат в почистването на 4 юни.

Ежегодно участниците в кампанията „Да изчистим България заедно“ са сред най-активните доброволци на Балканския полуостров и сред първите в света.

 
16.05.2016.
Автор: ProPack Magazine
0 Коментари
Таг :

Екология, Новини, Събития

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар