Отговорите на тези въпроси се крият в манталитета на производство, съхранение, транспортиране и изхвърляне на опаковки и отговорността, която носят най-вече икономиките на развитите страни. По данни на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) на ООН до 2050 г. населението на планетата ще нарасне до 9 млрд. души или с 2 млрд. повече от сега. Увеличаването на населението за сметка на изчерпването на все по-оскъдните хранителни запаси е повече от тревожно. Не по-малко тревожен е и фактът, че 1/3 от произведените в света храни в размер на 1,3 млрд. тона се губят по пътя от производителя до потребителя. Според учени от Шведския институт за храни и биотехнологии, ако тези загуби бъдат сведени до минимум посредством по-ефективна обработка на храните, проблемът със световния глад може да бъде овладян. Резултатите от изследванията на шведските учени могат да преобърнат начина на производство на храни в посока съхраняване на вече произведеното вместо соченото за единствено възможно свръхпроизводство.
Какво на практика се случва по веригата за доставки?
В страните с ниски доходи в Африка и Азия годишно между 6 и 11 кг храна на глава от населението се губят вследствие недостатъци в техниката на добиване, екстремни климатични условия или поради замърсяване с микроби. Оказва се, че загубите на храни в Европа и Северна Америка са много по-големи, тъй като в индустриализираните райони годишно се изхвърлят между 95 и 115 кг все още годни за консумация храни. В този смисъл това, върху което потребителите от развитите страни трябва да се замислят по пътя от дома до кофата за смет, е, че по този начин допринасят за глада в бедните региони по света.
Увеличаването на хранителните отпадъци рефлектира върху цените на продуктите във всички страни. На практика това означава, че потребителите от страните с ниски доходи на глава от населението не могат да си позволят скъпоструващи храни. И не само това – изхвърлянето на храни е свързано с огромни загуби на инвестираната в тяхното производство енергия. Клаус Тьопфер, бивш изпълнителен директор на Програмата на ООН за околната среда и ръководител на Етичната комисия за безопасно снабдяване с енергия към Германското федерално правителство, счита, че опаковъчната промишленост трябва да си сътрудничи с другите звена по веригата за производство, съхранение и доставка на хранителни продукти. В опаковъчната индустрия могат да се направят много неща – от въвеждането в производство на ново поколение опаковъчни машини до използването на най-фини детайли при опаковането, запазващи свежестта и удължаващи живота на хранителните продукти. Multivac опаковките са чудесен пример за това.
Възможно ли е постигането на баланс между производството на опаковки в развитите и изостаналите страни и доколко съпоставими са безгрижието и разточителството на западния свят, базирани на високите технологии, и невъзможността или липсата на убеденост сред жителите на бедните страни да защитят храните си, като ги опаковат?
Според Стефан Грунолд от института за пазарен и медиен анализ Rheingold в Кьолн изхвърлянето на годни за употреба храни след изтичане срока им на годност може да се намали с въвеждането в производство на опаковки, отчитащи свежестта и състоянието на продуктите. Пример за това са опаковките на BASF с техните OnVu етикети, чийто цвят се променя, когато съдържанието вече не е годно за консумация.
Съпричастен към инициативата SAVE FOOD е и швейцарският производител на храни Nestle. Израз на тази съпричастност е инициативата на компанията да намали емисиите си с 20% до 2015 г. посредством подобряване ефективността на производството и опаковането и чрез използването на възобновяеми енергийни източници. За целта от Nestle залагат на биопластмасите и нехранителните източници (дървета и водорасли) на суровини за опаковъчни материали.
Инициативата за запазване на храните се подкрепя и от производителите на опаковки и доставчиците на опаковъчни машини. Затова и изразът „умни опаковки“ не е само въпрос на мода. Smart опаковките са интелигентни и активни системи, които не само отчитат качеството и състоянието на продуктите, но и чрез кислородните си абсорбери или специални киселини запазват свежестта и трайността им, като по този начин предотвратяват безсмислената загуба на храни.
Базираната в САЩ компания Sonoco е известна с иновациите си в разработването на опаковки с интегрирани микрочипове. Вградените сензори могат да отчитат влагата и температурата на храните, както и да алармират за промяна в стойностите им извън програмираната долна и горна граница. Чиповете дават възможност и за бързо събиране на данни за продуктите, както и тяхното проследяване по веригата за доставки с цел отстраняване на съществуващите пропуски. От Sonoco имат планове за разработването на асептични опаковки. Идеята на производителя е да се сведат до минимум кислородът и вредните микроорганизми в опаковките, за да се запазят свежестта и вкусовите качества на храните.
От института Fraunhofer в Германия предлагат инженерни решения на базата на интегрирани в опаковъчния материал кислородни абсорбери. РЕТ бутилките с интегрирани кислородни абсорбери са повече от добър вариант за запазване качествата и трайността на чувствителните към кислорода напитки, каквито са бирата и плодовите сокове. Учените от института са разработили и антимикробен филм, чрез който върху повърхността на храната се освобождава сорбинова киселина, предпазваща опакования продукт от замърсяване.
Асептичните опаковки запазват свежестта на храните за дълъг период от време. При процеса на асептично опаковане се стерилизират както продуктът, така и опаковката, а поставянето и запечатването на продуктите става в затворена стерилна система, което на практика елиминира риска от попадане на бактерии в храната. Предимството на технологията е, че дава възможност за спестяването на опаковъчен материал и вложена енергия – в конкретния случай става въпрос за около 70% по-малко енергия, отколкото при конвенционалните системи. И още нещо – асептично опакованите храни не се нуждаят от специално съхранение в хладилници, което ги прави удачни за разпространение в недотам цивилизованите райони на света. Широкото приложение на опаковъчната технология е причина в Bosch да разработят и машини за асептична обработка на течни и пастообразни храни. Напълно вероятно е в близките години развиващите се пазари да проявят интерес към подобни технологии. Към момента във възход е търсенето на малки децентрализирани опаковъчни машини. Пример за това е Индия с адаптираните към местните условия машини за опаковане на земеделски култури. Затова и целта на производители от ранга на Bosch е да изнасят опаковъчна техника, съобразена с възможностите и темповете на развитие на новите пазари. От немската Multivac виждат огромен потенциал за своите вакууммашини в развиващите се страни.
Доколко възможна ще се окаже индустриализацията на бедните страни в Африка и в други подобни региони по света, тепърва предстои да се разбере. Засега ясни остават само плановете на големите производители за пробив на проблемните пазари, а какво ще се случи през следващите години, ще решат потребителите.
Иновативните опаковъчни решения и високите технологии в подкрепа на кампанията SAVE FOOD

Още статии от същата категория
-
Автор: гл. ас. д-р Иванка Добрева-Драгостинова
0 Опаковката – средство за ... -
Автор: ProPack Magazine
0 Рекорден брой доброволци, ... -
Автор: ProPack Magazine
0 Нуждаем се от екологични и ... -
Автор: ProPack Magazine
0 Системите за сортиране и ... -
Автор: ProPack Magazine
0 Общ стандарт за всички -
Автор: ProPack Magazine
0 Топ 50 на зелените марки