Под егидата на Българската търговско-промишлена палата през март т.г. в София се проведе семинар, посветен на устойчивото развитие на безалкохолната индустрия
Според данни, изнесени в доклада на Европейската агенция по околна среда (SOER), една от основните причини за наличието на озоноразрушаващи емисии в атмосферата е свръхпотреблението на хранителни стоки и напитки. Това налага усъвършенстване на законодателната рамка с цел по-ефективно управление на отпадъците от опаковки, изразяващо се в предотвратяване, повторна употреба, рециклиране, оползотворяване и обезвреждане. Ключов момент за опазването на околната среда е възприемането на отпадъците повече като ресурси, отколкото като непотребна маса, от която на всяка цена трябва да се отървем. В тази връзка участниците в семинара дискутираха въпроси, свързани с пълноценното използване на водите за нуждите на безалкохолната индустрия в страната, и споделиха идеи за развитието на опаковъчната промишленост и последващото рециклиране на отпадъците от производството. Представител на работна група „Околна среда“ на EFBW (Европейската федерация за бутилирани води) представи концепцията на федерацията за бъдещото устойчиво развитие на индустрията, според която особено значение за опазването на околната среда има както предотвратяването на отпадъците, така и въвеждането на обща йерархия за тяхното третиране и използването им като вторичен ресурс. Във връзка с това е необходимо държавите-членки да изготвят програми за предотвратяване на отпадъците, като за установяването на минимални технически стандарти националните разпоредби се хармонизират по отношение производството на опаковки и управлението на отпадъците от опаковки. Предвижда се до 2015 г. да се организира разделно събиране за хартия, метал, пластмаса и стъкло, а до 2020 г. да се рециклират 50% от събираните отпадъци. Днес само в ЕС количеството на отпадъците от опаковки е 2–3% от общия дял отпадъци. В този смисъл увеличаването на таксите за производството на опаковки от PVC или РЕТ бутилки, съдържащи смеси, никак не е случайно.
Какво се прави в страните от ЕС? Във Великобритания се използват добре работещи схеми за събиране на различните отпадъци. В Белгия, Германия, Испания и Португалия за рециклиране се събират PET и HDPE, във Франция освен PET и HDPE се правят проекти за включването и на PP, LDPE и PS.
Как стоят нещата у нас? Според Организацията за оползотворяване на отпадъците от опаковки (ЕКОПАК) за изминалата 2010 г. в страната ни са оползотворени и рециклирани 56 023 тона отпадъци, от които с най-висок процент са опаковките от хартия и картон (92%), метали (56%) и стъкло (53%). Предстои създаването на национална програма, свързана с оптимизирането на опаковките в посока избягване загубите на материали и енергия, защита на продуктите и връщане на суровините и енергията в производствения процес.
Каква е статистиката? От намаляване теглото на стъклените опаковки за кафе компанията Nestle икономисва годишно 1250 тона опаковъчен материал; Krаftfoods (от намаляване теглото на опаковките за шоколад Milka) — 2600 тона само в Европа; Unilever — 4000 тона пластмаса годишно от замяната на кенове с pouches-пликове и елиминиране на вторичната опаковка; Heinz — 1400 тона икономии (само за Великобритания) от метално фолио и рециклирана стомана при производството на консервени кутии.
Каква е равносметката? Съществува пряка връзка между намаления разход при производството на продукти за безалкохолната индустрия и отделеното количество вредни вещества в околната среда. При това от особено значение е редукцията на материалите и теглото — както при вторичните опаковки, целящи постигането на удобни за щандовете форми, така и при бутилките. Типичен пример е половинлитровата PET бутилка, чието тегло за последните 10 години е намалено с 35–50%. Освен намаляване обема на суровините за производство на опаковки — респективно намаляване на теглото им, производителите на инструменти и машини търсят начини за понижаване консумацията на енергия. Факт е, че едни от най-новите електрически машини консумират 30% по-малко енергия. По този начин стъпка по стъпка производството на милиони бутилки на ден спестява от РЕТ и РЕ материали, като всеки спестен тон РЕТ намалява емисиите на въглероден диоксид с 3,01 тона, а същото количество РЕ — с 1,69 тона. Рециклирането на пластмаса (по-специално на РЕТ) също спестява енергия от рециклиращите инсталации.
Съобразно предписанията на Европейския съюз за използване на преработен РЕТ при производството на хранителни продукти и напитки, някои производители в Европа вече преминават към 100% рециклирани материали. На пазара вече се представят ново поколение бутилки от PLA (полилактид — пластмаса на основата на царевично нишесте) и РЕТ бутилки, произведени от 30% захарна тръстика и меласа (извлечена от моноетиленгликола).
Оказва се, че едно от най-големите предизвикателства за производителите на опаковки е постигането на баланс между редуцираното тегло и дизайна на опаковката — още повече, когато става въпрос и за нейната функционалност. Пластмасовото опаковане при напитките отдавна не е въпрос на мода или пристрастие. Заедно с етикетирането години наред то е израз на марката и основен фактор за успешното позициониране на продуктите на пазара. Затова и наличието на задължителна информация върху етикетите, свързана с трайността, съдържанието и методите на обработка на водите и напитките, произведени от тях, е въпрос на контрол от страна на Министерството на здравеопазването. Освен изискванията съобразно законово-нормативните уредби на Република България, етикетирането е свързано и със забрани, свързани с използването на търговските марки за заблуда относно произхода, съдържанието и свойствата на продуктите — особено онези, приписващи им профилактични и дори лечебни свойства.
Така или иначе семинарът е минало. Остават обаче въпросите, свързани с употребата на опаковките от стъкло, картон, пластмаса, метал или биоматериали, а също и изборът, който трябва да направят заедно производители, учреждения и потребители. Защото от посоката на този избор ще зависят чистотата на планетата и бъдещето на децата ни.