Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Иновации при сухите опаковки за храни

  •  
  •  
  •  
  •  


Кога казваме за една опаковка, че е иновативна? И достатъчен ли е само един показател, или тя трябва наис­тина да е много различна от вече съ­ществуващите на пазара? Опаковка­та за брашно на френската Moulins de Kleinbettingen, произведена от смес от PE (полиетилен) и PET (поли­етилен терефталат), и вакуумната опаковка за шоколад на италианската Costruttori di Dolcezze претендират за иновативност и наистина са такива. Доказват го времето и нестихващи­ят интерес на потребителите.

Предназначената за многократно отваряне и затваряне изправена опа­ковка за брашно е снабдена с капачка и улей, който позволява дозиране на желаното количество от продукта (Сн. 1 ). Разфасовките от 750 г са гъв­кави и водоустойчиви. За първи път такава опаковка е използвана преди 2 години, но за захар. Разликата меж­ду двете е, че сега отворът е по-го­лям. На практика иновативната опа­ковка е недотам удачна за едросмля­но брашно. Поради тази причина брашното, което се предлага в нея, е финосмляно и с по-тясно приложе­ние — основно за приготвяне на фино тесто, каквото е палачинковото. В момента френската компания търси алтернативи за производството на 100% биоразградими опаковки.

Продуктът е наличен на пазара във Франция, Белгия и Люксембург. Предстои представянето му в Гер­мания.

Ламинираните сашета шоко­лад са лесни за отваряне, а малката (само 75 г) опаковка се оказва удоб­на за носене (Сн. 2). Какво всъщност е новаторското тук? Ако се абстрахираме от по-високата цена на край­ния продукт, всъщност остава най-важното — предимствата на ваку­умната опаковка да удължава срока на годност на продукта, защитавай­ки го от резките промени в темпе­ратурата и светлината, запазвай­ки неговия вкус, аромат и органолеп­тични характеристики. А това никак не е малко, нали? Макар че засега шо­коладът се предлага само в Италия и отчасти в някои европейски страни.

Безспорно до момента двете иновативни опаковки имат успех на пазара — факт, който със сигурност се дължи и на високото качество на продуктите, предлагани в тях.

foodproductiondaily.com

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар