Новите опаковки – не само по-здрави и изискващи по-малко материал, но и позволяващи постоянно следене на температурата и състоянието на продукта посредством вградени микрочипове
Още с навлизането си първите OnVu TTIs-етикети, предназначени за месо, риба, полуготови храни и др. с трайност 5–6 дни при температура на съхранение 5ºС, събудиха интереса на големите търговски фирми. Компаниите, държащи на името и престижа си, заложиха на сигурността, гарантирана от активирания при определена светлина и температура индикатор, променящ цвета си съобразно изминалото време. Новото поколение етикети TTIs се превърнаха в прекрасен начин за следене свежестта на продуктите с давност една или повече седмици, а също и в сигурен начин за борба с пиратските продукти, заливащи пазарите в цял свят.
За BASF времето на етикетите „най-добър до“ отдавна е отминало. От компанията са категорични, че за гарантиране безопасността на продуктите е необходимо да бъде наблюдавана цялата верига — от производството до потребителя. Това важи в особено голяма степен за нетрайните храни и фармацевтичните продукти. Опитът показва, че при неправилно съхранение — например при прекъсване на охлаждането, продуктът може да се развали и да изложи на риск здравето на потребителите. От друга страна, някои от храните продължават да са годни за консумация и след крайната дата на съхранение, но с цел запазване името на марката често се изхвърлят, което е не само излишна загуба на ресурси, но и гарантирано увеличаване количеството на отпадъците.
Засиленото напоследък потребителско търсене на здравословни и екологично чисти продукти с добавена стойност, създадена от опаковката и етикета, предполага значителен ръст на пазара на интелигентните опаковки. При това става въпрос не само за цвета на етикета, но и за технологията на радиочестотна идентификация (RFID). По този начин чрез интегрираните в опаковките сензори и микрочипове постоянно ще се отчитат данни за състоянието на продукта — като влага и температура, и ще се следи дали стойностите се движат извън определената долна и горна граница. Разбира се, предстоят още революционни открития в тази област, насочени към борбата с пиратските продукти. Усилията на много учени в областта на органичната електроника са ориентирани към създаването на гъвкави полиестерни субстрати, които могат да бъдат интегрирани в опаковката. По този начин ще се гарантира обобщаването и споделянето на информация от всяка точка на света.
От опаковките на бъдещето се очаква да си взаимодействат със съдържанието, като премахват вредните газове и микроорганизми и по този начин гарантират качеството на продукта. Изтеглянето на кислорода от опаковките вече не е достатъчно за запазване свежестта на продуктите. В редица опаковъчни материали се интегрират кислород абсорбери като например желязо. По този начин чувствителните на въздуха напитки като бирата и плодовите сокове могат да престояват по-дълго в РЕТ бутилки. Опаковъчната индустрия предлага антимикробни филми, благодарение на които на повърхностния слой на хранителните продукти се освобождава сорбинова киселина, предпазваща продукта от замърсяване и развала.
Според някои учени внасянето на допълнителни химически вещества в активните опаковки може само да увреди „естествеността“ на продукта — затова в много от опаковките се използват безвредни аромати и неутрални вещества. Освен това сорбиновата киселина сама по себе си прави добавянето на консерванти в продукта излишно. Това на практика подпомага здравословния начин на живот.
Търсенето на нови опаковъчни решения и внедряването им в промишлеността е сложен процес, свързан със средства и ресурси, което значително затруднява пътя от лабораторията до масовото производство.
Специалистите по пластмасови опаковки в Хамбург твърдят, че крайно ефективен и напълно подходящ за хранително-вкусовата промишленост е желязо базираният абсорбер на кислород, който се добавя към естествените полимери. С добро приложение са и подложките от силикагел в перфорирана пластмасова вложка за регулиране влажността на въздуха и предотвратяване образуването на бучки в прахообразни продукти като кафето, какаото и др.
Немската фирма Bosch залага на вторичната опаковка при лекарствата на капсули и таблети, която може да бъде оборудвана с микрочип. Продуктовите мениджъри на фирмата обясняват, че производството е изключително лесно и евтино, тъй като е свързано със залепването на картонени подложки към прозрачните блистер-опаковки. В зависимост от типа машина само за 1 минута могат да бъдат направени до 300 подобни портфейл-опаковки.
Производството на сложни и нестандартни опаковъчни материали не е новост за Korber — Германия, IMA — Италия и Pago — Швейцария. Последните произвеждат RFID-съвместими етикетиращи машини, снабдяващи продуктите с микрочипове. В този смисъл идеята за интелигентните опаковки отдавна е престанала да бъде само смела визия за бъдещето. На предстоящото изложението Interpack в Дюселдорф от 12 до 18 май 2011 г. специалистите по опаковане и производителите ще могат да получат впечатления на живо за последните новости в опаковъчната индустрия.