Най-забележителният факт днес е не само бързото развитие на опаковъчните технологии, но и тяхното бързо усвояване в производството. Под въздействието на новите транспортни и комуникационни системи, както и на технологичния трансфер, в опаковането се случва нещо като скок във времето. Натискът на търговията и снабдяването върху опаковането на стоките налага производителите да се съобразяват и с тази сила.
Производителите на опаковки и опаковани стоки вече могат да правят по-дългосрочни стратегии за вграждане на екологичното и икономично опаковане в своите планове. Това предизвикателство си заслужава инвестиране в нови, високо конкурентни опаковъчни технологии и в рационализиране на опаковъчните процеси. Иновациите играят все по-значима роля за конкурентната способност на производителите на опаковани продукти.
Французинът Joel Gourlain е патентовал иновативен метод за удължаване срока на преснотата на хлебните изделия при едновременно запазване на техните качества и вкус. Двуслойната система за обвиване затваря модифицирана газова атмосфера около хляба и по този начин осигурява поддържане на оптимална среда, предпазваща продукта по време на транспортиране и дистрибуция. Изобретателят твърди, че с този процес трайността на хляба може да бъде удължена с две до три седмици в зависимост от вида на хлебното изделие и температурата, при която се съхранява. Отделните продукти се обвиват индивидуално в биодеградируемо микроперфорирано фолио преди да бъдат поставени в по-голям плик, в който е инжектирана смес от модифицирани газове. За да работят с тази система за опаковане в два слоя фолио, хлебопекарите се нуждаят от поточна обвивна опаковъчна машина и устройство за инжектиране на газовата смес. Системата може да опакова различни видове хляб и кроасани. Тъй като газът не е в пряк контакт с продукта, той не въздейства върху вкусовите му качества, но действа като стабилизатор на влажността и не позволява влошаване качеството на хляба от влагата. Газовете от вида на етилен, въглероден диоксид и влажен въздух се пренасят от хляба към външния бариерен слой и тъй като влажността се регулира, в рецептата за приготвяне на хлебните изделия могат да се използват по-малко добавки, изпълняващи ролята на консерванти. Изобретателят твърди, че системата намалява разходите на хлебопекарите, тъй като чрез нея се ограничава количеството негодна продукция, поради елиминиране образуването на плесени и удължаване трайността на хлебните изделия, успоредно с намаляване на добавките в изходния материал — така по-високата цена на двуслойната опаковка се компенсира и може да се печели от нея.
За целите на удължаването на трайността и преснотата на хлебните изделия италианската фирма PFM е разработила нова система за опаковане в модифицирана атмосфера (МАР). Поточната система за високоскоростно опаковане Scirocco PB осигурява МАР чрез впръскване на инертни газове от вида на въглероден оксид и азот, които изместват въздуха и продукта в опаковката не е в контакт с него. Машината работи в непрекъснат режим с херметично затваряне на 180-200 опаковки/мин. Високата ефективност и удобството за работа с нея се постигат с помощта на сервозадвижвани, безчеткови електродвигатели и сензорни дисплеи за управление. Конзолната конструкция, заоблените ръбове и лесният достъп до механизмите позволяват бързо и удобно поддържане и почистване. Използва се една ролка термозаваряемо фолио, което обвива продукта и опаковката се заварява от три страни до формиране на плик тип джоб. Машината може да бъде снабдена с печатен модул по поръчка на купувача.
За контрол на преснотата и мекотата на хлебните изделия Stable Micro Systems е разработила нов метод, нужен на производителите да тестват готовността им за съхранение и продажби без рискове от увреждане. Уредът Bread V Squeeze Rig е проектиран за тестване на опаковани хлебни изделия, при който не остават отпадъци от изпитваните образци и се спестяват свързаните с това разходи. Уредът за неразрушителен контрол се използва лесно и бързо в магазините, където купувачите се ориентират за преснотата на хляба по неговата мекота и пластичност. Уредът може да се използва за проверки и на нарязан хляб.
Хоризонталните обвивни машини за хляб и хлебни изделия се налагат като съвременни решения за този бранш. Тъй като средно големите хлебопекарни са доста разпространени и навлизат в сектора на продажбите на самообслужване, испанската фирма Ulma Packaging е разработила за тях опаковъчна машина за пълнене и затваряне от този тип — Florida E flow-wrapper. Тя е подходяща за опаковане на пресен хляб с различни форми и нарязан хляб. На нея могат да се използват целулозни (целофанови) и полипропиленови филми, като опаковките се напасват към дължината на отделните продукти. В зависимост от вида на хляба, машината може да опакова до 150 хляба/мин. За по-големите хлебопроизводители е предназначена машината Atlanta flow-wrapper, която съчетава здравина, универсалност, висока производителност и лесно обслужване. Към нея могат да се интегрират различни автоматични и полуавтоматични захранващи устройства. Независимите двигатели се синхронизират с електронно управление. И двата вида машини са ергономични, сигурни и лесно се хигиенизират и поддържат.
Опаковане на хляб и хлебни изделия

Още статии от същата категория
-
Автор: ProPack Magazine
0 Връзката между емоционалната ... -
Автор: ProPack Magazine
0 Опаковане на готови храни -
Автор: ProPack Magazine
0 Тубата – нашият ежедневен ... -
Автор: ProPack Magazine
0 За металните опаковки -
Автор: ProPack Magazine
0 За картонените опаковки и марките -
Автор: ProPack Magazine
0 Опаковъчните иновации през ...