На 25 август 2010 г. се навършиха 200 години от използването за първи път на метална кутия в качеството ù на опаковка за хранителни продукти. Американският институт на производителите на кутии от ламарина призова всеки да отбележи подобаващо тази знаменита дата в историята на опаковането.
Началото
Наполеон Бонапарт обичал да казва, че „армията марширува, когато стомахът е сит“. В тази връзка той обявил през 1795 г., че ще даде крупната за онова време сума от 12 000 франка на онзи, който разработи метод за дълготрайно съхраняване на качествата на хранителните продукти. Целта била да се създадат условия за безпроблемно изхранване на армията по време на военни походи.
Въодушевен от наградата, френският пивовар, сладкар и майстор-готвач Никола Апер (1749–1841), използвайки уменията и наблюденията си върху храните и напитките през периода на тяхното съхранение, започва упорито да експериментира с различни методи. В основата на неговата работа стои убеждението му, че продуктите трябва да са затворени херметично в опаковка и трябва да преминат през някаква обработка. Усилията му продължават близо 15 години. Накрая дългогодишният му упорит труд се увенчава с успех. Годината е 1809. Той представя своя метод за дългосрочно съхранение на хранителни продукти пред правителствения комитет по изкуство и промишленост на Франция. След щателна проверка членовете на комитета признават метода му. Наградата е връчена лично от Бонапарт. Апер използва парите, за да построил първия в света бутилиращ завод.
Идеята и нейните приложения
Апер заимства идеята за термичната обработка от Ладзаро Спаланцани (1729–1799), италиански абат с интереси в областта на естествените науки. Дълги години той изследва различни природни явления. На него пръв му хрумва идеята, че развитието на организмите, развалящи храната, може да бъде спряно чрез топлинна обработка.
От работата на Апер се заинтересувал известният френският физик и химик Жозеф Луи Гей-Люсак, който изследвал консервите и направил анализ на състава на газовете в опаковката. Оказало се, че съставът им е променен и липсва кислород. Липсата на кислород означава невъзможност за осъществяване на процесите на горене и дишане. С други думи, Апер създава условия, възпрепятстващи окисляването на продукта и развитието на аеробни организми, които развалят храната.
Забележителното в тази история е, че когато Апер получава наградата лично от Бонапарт, Луи Пастьор (1822–1895) все още не е бил роден. Той е откривателят на пастьоризацията — метод (наречен на негово име) за термична обработка на храни и напитки с цел унищожаване на патогенните организми като бактерии, вируси, едноклетъчни микроорганизми, плесени и дрожди. Първата пастьоризация е извършена от Пастьор и Клод Бернар на 20 април 1862 г. — 50 години след като изобретението на Апер бива признато. В момента на откриването на технологията за консервиране на хранителни продукти все още не е известен механизмът на развалата им. Никой не предполагал за съществуването на микроорганизмите, водещи до влошаване качеството на храните.
Използвайки идеята на Апер за консервирането на хранителните продукти с цел тяхното дълго съхраняване, английският търговец Питър Дюран патентова използването на метална кутия вместо стъклен буркан при опаковането, стерилизирането и съхраняването на хранителни продукти*. На 25 август 1810 г. Дюран получава от краля на Англия Джордж III патент № 3372 за идеята за консервиране на храни чрез използване на метални кутии. От този момент металната кутия става основна опаковка за много консервирани храни — месни, рибни, растителни, млечни и др. По това време в езика влиза и понятието „консервена кутия“, което остава и до днес. Въпреки че претърпява доста метаморфози, металната консервена кутия в основата си остава същата. През 1813 г. Джон Хол и Брайън Донкин откриват първата фабрика за консервиране в Англия.
Въпреки че разработеният от Никола Апер метод за консервиране имал сериозен успех, предлаганите от него опаковки — стъклен буркан или бутилка, имали сериозни недостатъци. Използваните в началото коркови тапи за херметизация често не издържали налягането в стъклените опаковки. Стъклото било тежко, а и чупливо.
Търсенията продължили и новият, по-удачен вид опаковка се оказала металната кутия.
Развитие на производство на метални кутии
Дълги години консервените кутии се произвеждали ръчно. От лист предварително калайдисана ламарина, която още тогава наричали „бяла“, с помощта на ножица изрязвали парчета за корпуса на кутията, за дъното и за капака. Заготовката за корпуса била огъвана във формата на цилиндър и била запоявана странично. Така се оформял надлъжният шев. Към така образувалия се корпус запоявали дъното и капака, в който имало отвор за поставяне на продукта. След това опаковката се подлагала на продължително варене за отделяне на въздуха. В последния етап производителите запоявали отвора с метален диск и отново подлагали храната на термична обработка. Процесът бил толкова трудоемък, че за един час опитен работник успявал да обработи не повече от 5–6 кутии. При това върху работника лежала голяма отговорност. Ако в продукта попаднел припой, той се превръщал в истинска отрова!
През 1846 г. Хенри Евънс изобретява матрица — приспособление за производство на кутии чрез една-единствена операция. Неговото изобретение дава възможност производството на кенове да нарасне от 6 до 60 броя на час. До този момент ръчното производство позволявало произвеждането на не повече от 60 кутии на ден от добър майстор. Това правело промишленото приложение на консервените кутии невъзможно. Година по-късно американецът Елън Тейлър патентова машина за производство на щамповани тенекиени кутии.
Следват години на усъвършенстване както на структурния дизайн на металната консервена кутия, така и на машините, с които тя се произвежда. Някъде около 1890 г. във Великобритания се появява първата автоматична машина за производството на кутии. От този момент металната кутия става истински конкурент в борбата за челно място сред опаковките за консервирани храни и напитки. Нейната производителност била около 40–50 кутии в минута. Десетина години по-късно машините вече са с производителност 1000 кутии в минута. По същото време само в САЩ се произвеждат вече около 700 милиона кутии годишно.
Първоначално кутиите са доста неугледни и им липсва подходящо затваряне. Произвеждат се ръчно, което не дава възможност да имат еднакъв външен вид. За направата им се използва некалайдисана ламарина. Едва през 1818 г. година Питър Дюран прилага бяла ламарина за производството им в САЩ. През 1855 г. Хенри Бесемер изобретява нов метод за производство на стомана и започва да използва ламарина със значително по-добри качества. Новият тип ламарина е с по-голяма чистота, което я прави по-мека и позволява по-лесната ù обработка. Произвежданите от нея консервени кутии са значително по-качествени и евтини. Методът на Бесемер позволява производството на стомана да поевтинее около 6 пъти. „Твърдата“ стомана (наричана така поради трудната си обработка) по онова време била на цена около 40 паунда за тон. Новият метод на производство на „мека“ стомана позволил цената да се срине до 7 паунда за тон.
Проблемът с отварянето на кутиите
Употребата на металната консервена кутия води със себе си и редица неудобства, свързани с трудното отваряне, тъй като е нямало все още уред за отварянето им. С помощта на здрави инструменти от типа на чукове и длета, дори брадви, тогавашните потребители се мъчели да се доберат до заветната храна или напитка. Излишно е да коментираме неудобството и честата загуба на съдържанието или на част от него. Комичното днес е било доста драматично и трагично тогава. Едва десетилетия по-късно е изобретена отварачката за метални консервени кутии. През 1855 г. във Великобритания е патентована първата отварачка за консерви. Три години по-късно тя се появява и в САЩ.
В началото металните кутии доминират при опаковането на хранителни продукти за продължително съхранение. Така е до 1935 г., когато за първи път метална кутия се използва за съхранение на пиво. Това става в град Ричмънд, САЩ. Започва ерата на производството и използването на метални кутии и за газирани напитки. Проблемът с отварянето обаче остава и години наред бирата и безалкохолните напитки се отваряли с помощта на желязна отварачка с триъгълна форма, с която се пробивал отвор в единия край на кена, или са били запечатвани с капачки, подобно на стъклените бутилки. Решението идва през 1963 г., когато американецът Ърни Фрейз изобретява кутия от алуминий с лесно отваряем капак. Този факт оказва сериозен ефект върху продажбата на кенове както за бира, така и за газирани безалкохолни напитки. Поставя се началото на развитието на опаковките от метал в посока подобряване на удобствата за потребителя.
Металните консервени кутии днес
Въпреки експанзията на пластмасите в опаковането през последните няколко десетилетия, металните опаковки продължават да стоят трайно на пазара. Години наред те заемат около 18–20% от общото количество опаковки, използвани в света. Развитието им е свързано с олекотяването и създаването на безопасни за човека покрития, които не допускат миграция на тежки метали и нискомолекулни вещества. Металните кутии могат да се ползват в домашни условия чрез прилагане на системи за лесно отваряне, използване на опаковката като съд за хранене, прилагане на различни методи за загряване на продукта в опаковката.
Основните суровини, от които днес се произвеждат металните опаковки, са стомана и алуминий. Като допълнителни метали, подобряващи качествата на основните метали, се използват калай и хром. Те играят основна роля за корозионната защита на металните опаковки на основата на стомана. Годишно се изразходват около 1,5 милиона тона ламарина за производството на метални консервени кутии. Произвежданите днес опаковки биват сборни (съставени от три части) и изтеглени (от две части — тяло и капак). Изтеглените кутии доминират все повече на пазара поради по-надеждната си по отношение на херметичност конструкция. Съществуват три основни технологии за производството им — Draw&Iron, Draw&Draw и Darw&Redraw. Въпреки по-високата сложност и цена на оборудването, изтеглените кутии нямат конкуренция при опаковането на различни видове напитки. Днес съществуват повече от 600 вида различни метални кутии.
Независими изследвания и опитът на големи производители на храни и напитки показват, че металните опаковки най-малко влияят на влошаването на характеристиките на продуктите в тях, които имат отношение към органолептичните им свойства. Днес за изработването на метални кутии се използват основно два вида ламарина. Бялата ламарина представлява калайдисана по електролитен път от двете страни черна стоманена ламарина. Горещото калаено покритие отдавна е забравено поради ниското си качество и високия разход на скъпия метал калай. Над калаеното покритие се нанасят слоеве маслоустойчиви и белтъкоустойчиви лакове. Вторият вид ламарина, който напоследък намира широко приложение, е хромираната. Вместо калаено покритие върху повърхността ù по електролитен път се нанася покритие от хром, върху което също има лакови покрития за допълнителна защита. И при двата типа ламарини основата е черна стоманена студено валцована ламарина. В миналото се е използвала и горещо валцована ламарина, която обаче не може да се сравнява по качества със студено валцованата.
Металните опаковки се използват за почти всички видове хранителни и нехранителни продукти. От хранителните това са различни консервирани храни на месна, растителна или месно-растителна основа, сосове, пастообразни продукти, напитки — газирани и негазирани, алкохолни и безалкохолни. Широкото разнообразие от продукти, консервирани в метални опаковки, говори достатъчно за универсалността на този вид опаковка.
Екологичната страна на въпроса
Европа използва една трета от световното производство на алуминий, като повече от 1/4 отива за производството на опаковки. Алуминият е един от най-широко използваните материали за производството на метални опаковки, който може да бъде рециклиран. Преработката на алуминия не води до никакви промени в свойствата на метала, което позволява да бъде рециклиран многократно. Рециклирането на алуминий спестява 95% от енергийните разходи, необходими за обработката на нови алуминиеви стружки. Температурата на топене, необходима за рециклиране на алуминий, е 600°C, а за извлечения алуминий се изискват 900°C. За постигане на тази по-висока температура е необходима много повече енергия, което води до високи екологични вреди.
В световен мащаб желязото и стоманата също са сред най-лесно рециклируемите материали, тъй като могат да бъдат разделени магнитно от потока на отпадъците. Рециклирането им се осъществява в стоманодобивните предприятия.
Материалите, използвани за производството на един тон стомана в кислородни пещи са: 1,2 тона желязна руда; 0,5 тона кокс; 0,03 тона варовик; 0,3 тона стоманен скрап. Електродъговите пещи могат да произвеждат стомана от 100% незамърсен рециклиран материал. Произведената стомана от рециклирани материали не само намалява консумацията на енергия, но редуцира и емисиите на въглероден диоксид в атмосферата. Съществуват различни оценки за размера на това намаление (от 30% до 80%), тъй като то зависи от нивата на замърсяването на рециклираните материали и методите на производство. При производството на стомана от рециклирани материали, се използва 40% по-малко вода, което намалява замърсяването на водите с около 75%.
В световен мащаб най-големите производители на стомана са Китай (349 милиона тона), Япония (113 милиона тона) и САЩ (94 милиона тона), а най-големият европейски производител е Германия (45 милиона тона ). Много европейски страни постигат висока степен на рециклиране. В Белгия, Германия, Холандия и Австрия в момента се рециклират около 80% и повече стоманени отпадъци. Това е икономия от 125 000 тона твърди отпадъци всяка година.
Основните фактори на продуктите, които влияят върху общото количество на емитирания в атмосферата въглероден диоксид, са теглото и степента на рециклиране на опаковката, следвани от вредните емисии, излъчвани по време на транспортирането им. Данните, публикувани от един от основните производители на опаковки Rexam сочат, че годишно в света се произвеждат около 210 млрд. метални кутии за напитки. От тях около 85% са алуминиеви, а останалите са от стомана. Това са огромни количества, които поставят на дневен ред решаването на проблема с олекотяването им, което да намали емисиите на въглероден диоксид.
От Coca-Cola Europe са изследвали емисиите на въглероден диоксид. Резултатите от това изследване показват, че по целия цикъл на реализация на продукта им Coca-Cola в метален кен с вместимост 330 ml в околната среда се отделят 170 g въглероден диоксид. Оказало се, че най-голям процент вредни емисии (56.4%) се дължат на опаковката. Във връзка с тези резултати и други подобни, извършени от независими изследователски екипи, ясно се очертава нуждата от олекотяване на опаковките и тяхното рециклиране.
За своите 200 години „консервената“ кутия извървява дълъг път. Грубите образци от началото нямат нищо общо със съвременните изящни творения — дело на водещи световни дизайнери. През годините кутията минава от ръцете на майсторите в съвременните високопроизводителни машини. За тези две столетия тя се превръща в първа помощница във всяко домакинство. Неразделна част е от екипировката на войниците на бойните полета. Днес тя може да издържи и на студените полярни нощи, и в горещините на пустинята. За тези 200 години човекът се научи да ù вярва и да разчита нея.