Малките пластмасови капачета за кафе, които пазят горещата напитка от разливане, може би някой ден ще се правят от биоразградими, базирани на царевичната скорбяла пластмаси (PLA). Създаването на по-устойчива по отношение на температурните промени пластмаса е сред основните приоритети за учените от Центъра за проучвания в Албъни, Калифорния, провеждащи изследвания по проблема от 2007 г.
Ръководителят на Центъра по химия на биопродуктите Уилям Ортс, който води екип за инженерингови проучвания, работи в тясно сътрудничество с Алисън Флин и Ленард Торес от компанията Lapol, LLC. Идеята на учените е да бъде разширена областта на приложение на пластмасите, базирани на царевичната скорбяла. Партньорството под формата на съвместни изследвания и разработки има за цел да направи тези пластмаси привлекателна алтернатива на пластмасите, получени от петрол.
Произведената от царевица пластмаса е биоразградима и възобновима, докато пластмасата, направена от нефтопродукти, може да бъде биоразградима, но се произвежда от невъзобновяеми източници, които един ден ще бъдат изчерпани. От друга страна, производството на пластмаси от царевица обикновено води до по-малко замърсяване — в това число по-малко емисии на парникови газове, отколкото производството на стандартните пластмаси. Пластмасите от царевична скорбяла са получени на основата на ферментирали захари, познати още като полилактозна киселина (PLA). Проблемът при полилактозната киселина обаче е, че тя има по-ниска топлинна толерантност от традиционните, базирани на нефта продукти, което я прави негодна за някои приложения.
В производството на пластмаса горната граница на топлинна толерантност, т.е. температурата, при която тя започва да се разрушава, се нарича „температура на топлинна деформация“. При PLA тази температура е ниска. За да преодолеят тази пречка, Флин, Торес и Ортс разработват нов продукт, който при смесването си с PLA повишава нейната топлоустойчивост. Нареченият от създателите си „модификатор на температурна деформация" е направен 90% от царевица и според тях е напълно биоразградим.
Предварителните тестове в лабораторията в Албъни показват, че при добавяне на модификатора устойчивостта на PLA нараства значително. Чрез по-нататъшни изследвания и развитие на топлинния модификатор учените очакват един ден стотици продукти да се произвеждат от биопластмаса.
Продуктите на бъдещето може да включват не само капачки за чаши за кафе, но също бутилки или други съдове за храни или напитки, предвидени за горещо пълнене.