В романа си „Фантастично пътешествие“ Айзък Азимов описва как хората усвояват процеса на миниатюризация до степен, позволяваща им да смалят цяла подводница заедно с екипажа до размерите на вирус, след това да я инжектират в кръвоносната система на човек и с нейна помощ да унищожат смъртоносен тромб в мозъка му. И днес, както по времето, когато романът е написан, миниатюризацията съществува единствено във фантазията на хората. Командването и оперирането на обекти с миниатюрни размери от порядъка на няколко десетки нанометра обаче вече е реалност за съвременната наука. През последните години хората изобретяват методи, които им позволяват да изследват и боравят с материята на атомно равнище. Технологията към момента позволява на учените да подреждат атомите в две измерения подобно на кубчета за игра. Мечтата им е един ден да могат да манипулират материята така, че да имат на практика неограничени възможности за строеж на материали и конструкции с най-различен размер — от миниатюрни до гигантски.
Що е нанотехнология
Нанотехнологията е метод за контролиране на материята на атомно ниво за производството на материали с несъществуващи в природата свойства. Една от целите и е да се придадат уникални свойства на наглед обикновени предмети от бита, в това число и на опаковките. Всъщност, ако опаковъчните специалисти подходят по правилния начин към темата, може да предизвикат революция в целия бранш, сравнима с промените, настъпили след откриването на методите за стерилизация и пастьоризация на храните. Наночастиците не са нещо, което е измислено от човека. В природата този микрокосмос съществува най-малко от времето на появата на първите живи организми на земята. Тялото на всеки един от нас представлява невероятно сложна машина, в която непрекъснато се извършват процеси на молекулярно равнище. Млякото и кръвта например се класифицират като нанофлуиди. Червените кръвни телца по своята същност работят на нанопринципи, а целта им е да захващат стабилно и да пренасят молекулите на кислорода и на въглеродния диоксид до съответните органи на тялото.
Малко история
Изкуствените нанокомпозити се появяват за пръв път през 50-те, а полиамидните нанокомпозити се създават в средата на седемдесетте години на миналия век. В началото на 80-те лабораториите на Тойота създават силикатните композитни материали, покрити с полимерни слоеве. Това се случва по времето, когато технологията започва да се проучва по-сериозно и учените започват да откриват начини за моделиране на материята на атомно ниво. Най-използван в онези години е тъй нареченият монтморилонит — наноглина с естествен произход, която се добива сравнително евтино и е с доказани качества.
За огромния потенциал на нанотехнологиите говорят удивителните свойства на някои наноматериали. Въглеродните нанотръби са нещо като Супермен на наносвета. Те са по-твърди от диаманта, по-издръжливи от стоманата и значително по-леки от алуминия. Днес вече съществуват нанопокрития, чиято цел е да предпазват стъклените, метални и пластмасови повърхности.
С прехода към глобална икономика пред опаковането на храните са поставени и по-високи изисквания като по-дълъг срок на годност и методи за следене на международните стандарти за качество. Наноструктурата на опаковките позволява промяна в бариерните им свойства. Регулирането на количествата вода и газове, минаващи през стената на опаковката, води до повишаване качествата на съхраняваните меса, плодове, зеленчуци, напитки и пр. Наноматериалите повишават значително здравината и физическата устойчивост на опаковките. Определени иновации на микрониво могат да доведат до невероятни подобрения в опаковането на храни по отношение откриването на патогенни организми в храната, създаването на „умни и активни“ опаковки, бариерните и механичните свойства на самата опаковка. Опаковката, която включва наноматериали, може да отговаря адекватно на изискванията на средата, да се поправя сама или да предупреждава потребителя за замърсяване и присъствие на болестотворни организми.
Според проучване от iRAP Inc. общият пазар на наноопаковане за храни и напитки през 2008 г. в САЩ е бил 4,13 млрд. долара Прогнозите са до 2014 г. растежът да достигне 7,3 млрд. долара при средногодишен ръст от 11,65%. Активните технологии представляват най-големия дял от пазара и ще продължат да нарастват в периода до 2014 г. с 4,35 млрд. долара, а сегментът на интелигентното опаковане се очаква да достигне 2,47 млрд. долара.
Примери за наноопаковане
Въглеродни нанотръби. Това са цилиндри с диаметър от няколко нанометра, които могат да се използват в опаковането на храни с цел подобряване на механичните им свойства. Наскоро бе открито, че въглеродните нанотръби притежават силни антибактериални свойства. Бактериите от вида E.coli умират веднага при директен контакт с образувания, формирани от въглеродни нанотръби. Базираните на нанотръбите приложения се използват и поради свойствата им, гарантиращи електростатично отблъскване. Нанооксидите и нанометалите се използват при създаването на устойчиви на надраскване филми, а базираните на наноглините материали повишават значително бариерните свойства на материалите.
Наносензори. Чрез тях могат лесно да се установят патогени, токсини и химикали в храните. Учени от Университета в Пенсилвания и Центъра за химически проучвания в Монел създават въглеродни тръби с наноразмери, покрити с нишки от ДНК, и така образуват наносензори, които имат способността да разпознават миризми и вкусове. Наносензорите се използват и при т.нар. електронен език. Този уред е разработен с цел да установи химически вещества в невероятното съотношение от 1:1012. Те могат да послужат като механизъм за стартиране на химическа реакция, която да доведе до промяна в цвета на опаковката. По този начин потребителят ще бъде надлежно уведомен, че храната е развалена.
Радиочестотни идентификатори (RFID). Те могат да бъдат вложени дори в единични опаковки за храни в недалечно бъдеще. Едно от предимствата им е, че не изискват пряка видимост към носителя на информация като баркодовете. Технологията позволява регистрацията на хиляди етикети в секунда.
Наноколела. Допринасят за подобряване на опаковките за храни. Тези молекули са вградени в пластмасите с цел да се повишат бариерните и механичните им характеристики.
Нановезикули. Притежават способността да долавят присъствието на патогени като Е.coli, бактериите на листерията и салмонелата. Тъй наречените липозомни нановезикули се използват и за установяване на алергизиращите протеини в ядките.
Биочипове с ДНК. Те се разработват от известно време с цел по-успешно засичане на патогени. Въглеродната нанотръба служи за трансмитер, докато единична нишка от ДНК служи за сензор.
Наноглините показаха най-голяма търговска жизненост благодарение на по-ниските разходи за производството им и полезността им при обикновените термопластмаси като полипропилена (PP), термопластичния полиолифен (TPO), PET, PE, PS и найлон. Глините са направени от милиони малки плочици, които се приплъзват една върху друга. Така се образуват материали, през които молекулите на газовете не могат да преминат.
Сребърните наночастици са друг вид на тази технология. От Nivea вече използват сребърен цитрат в една от линиите дезодоранти. Среброто е известно с антибактериалните си свойства от векове. 2500 години пр.Хр. асирийците са използвали сребърни контейнери за носене на водата. Бедуините все още поставят в сребърни контейнери меховете си за вода, за да я запазят прясна по-дълго време.
Обхват на приложение
Наноопаковките имат най-много приложения при хранителните продукти, печивата и месните продукти. При течните храни те доминират в секторите на газираните напитки и бутилираната минерална вода. Днес комерсиални приложения на наноопаковането се прилагат при кислородните абсорбери в опаковките с нарязано месо, готовите за консумация меса и бира. От наноматериали се правят и част от влагоуловителите в прясното месо и рибата. Те се използват и за улавяне на молекулите етилен при опаковането на плодове и зеленчуци. Тези системи са разработени и прилагани най-вече в страните от Азия и САЩ. На Стария континент те все още са слабо разпространени. Основната причина за това са законовите рестрикции и липсата на информация за степента на приемане на тези технологии от европейските консуматори, както и за ефикасността и икономическото и екологично влияние на тези системи. Европейският проект Actipak ще се заеме с проблема в близкото бъдеще.
Ако нанотехнологиите продължат да се развиват със сегашното темпо, загрижените за околната среда европейски потребители скоро ще могат да задраскат нерециклируемото опаковане от своите списъци с покупки. Европейски изследователи работят за намаляване на въглеродните емисии с базирано на естествените фибри интелигентно опаковане. Някои от пластмасите и материалите, които се разработват, комбинират в себе си по-скоро екзотични материали като молекули, изграждащи екзоскелетите на раците и ракообразните, частици глина и фотосензорни наночастици, образуващи органични екрани, които да бъдат използвани за комуникационни нужди. Проектът се движи основно от експерти по материалите от университета Шефилд Халам, които работят заедно с 35 други изследователски института и партньори от тринадесет европейски страни в проекта SustainPack. Авторите на проекта твърдят, че той има потенциала да промени опаковането в световен мащаб. Целта е да бъде разработено цялостно ново устойчиво опаковане. Това ще стане посредством разработването на базирани на фибрите опаковки, към които ще са добавени биоразградими и наноматериали. Целта на SustainPack е да окуражи широкото използване на традиционните натурални опаковъчни продукти чрез производство на лесно разградимо, възобновимо и рециклируемо опаковане, базирано на биополимерите, хартията и картона. Основната идея тук е опаковането да бъде водоустойчиво, така че да се намали нуждата от използването на петролни продукти. Учените, работещи по програмата SustainPack, се стремят да направят тези възобновими материали индустриален стандарт до 2015 г.
Някои опаковъчни приложения
Учени от университета Кейс Уестърн Ризърв откриват, че оформеният във вид на нанослоеве полиетиленов оксид (PEO) наподобява по свойства големите непроницаеми единични кристали. По този начин количествата газ, които преминават през стените на базираните на полимера приложения, намаляват с над 99%. Чрез използване на нов цикличен процес на коекструдиране и мултиплициране на полимерите екипът успява да създаде нова прогресивно изтъняваща наноструктура, като по този начин се пести материал. Процесът е стъпка към разработване на по-гъвкав и оптично прозрачен тип полимери с много високи бариерни характеристики. Екип от университета Уоруик обяви, че са създали нов процес, в който се включва поставяне на слой полимер с наночастици, базирани на силиция. Този продукт има потенциала да увеличи свойствата на чувствителните към допир залепващи се етикети, покрития на водна основа и биоразградими материали. Новоразработената технология може да бъде прилагана много успешно към многослойното биоразградимо опаковане, тъй като може да придаде допълнителна здравина и високи бариерни характеристики срещу вода чрез добавянето на покритие от наночастици. Процесът не вреди на „зеления“ профил на тези биоматериали, тъй като базираните на кварца частици се добиват от пясък и от глина.
Друго обещаващо нанотехнологично приложение е материалът Durethan, от който се правят част от опаковките на лекарствата на Bayer. Това е филм, който е обогатен със силикатни наночастици, които намаляват количеството на навлизащия в опаковката кислород, други газове и влага. Производителите от Nanocor са разработили и нанокристали, които да бъдат използвани в нанокомпозитните пластмасови бирени бутилки. Този материал минимизира загубите на въглероден диоксид и навлизането на кислород в бирените бутилки.
Оксо-интелигентното мастило е друг пробив в опаковането и допълнително засилва позициите на нанотехнологиите. Тези мастила използват нанотитанов диоксид — биологично и химически инертен пигмент, който намира приложение в храните, слънцезащитните кремове и боите. В случая се прилага за отбелязване на времето, изминало след отваряне на опаковката.
Метално-органичните рамки (MOF) са прецизно подредени кристали с решетъчна структура, които ефективно могат да улавят газове и малки молекули. Обикновено те са направени от базирани на петрола съставки, но и от микроабсорбиращи кристали, известни още като природни MOF наноструктури. Проблемът на природните рамки се състои в това, че като цяло не са симетрични, което им пречи да кристализират във високоподредени, шупливи структури. Решение било намерено чрез използването на сложна захарна молекула, добивана от скорбяла. Образувалите се структури били изключително правилни и можели да се разграждат. Те се оказали напълно смилаеми и били годни дори за директна консумация, макар и с неприятен според учените вкус.
Страхът от нанотехнологиите
В Европа рамката за оценка на риска в нанотехнологите — както много други неща, свързани с технологията — е все още в младенческа възраст. Това обаче не пречи да се развива с бързи темпове. Миналата година ЕFSA поставя основите на всеобхватна система, която да служи за рамка за оценяване на риска при нанотехнологиите. Както можеше да се очаква обаче, много положения в документа останаха неуточнени поради липсата на научна информация. EFSA заключава, че трябва да бъдат предприети действия за разработването на методи, с които да бъдат установявани и измервани наноматериали в храните и биологичните тъкани, за да могат адекватно да оценят степента на риск от новите технологии и да провеждат токсикологични проучвания. Все още липсват аналитични методи, които са способни да идентифицират наночастиците в такива сложни материали като храните. Нанотехнологиите предполагат навлизане в области, където имаме ограниченипознания.
Проблемът е, че на атомно ниво старите механични модели, използвани за описание на по-големи обекти и тяхното поведение, вече не са изцяло приложими. Наночастиците невинаги имат поведение, което отговаря на законите на квантовата механика. Понякога те попадат в т.нар. „сива зона“ на теорията, в която нивата на неопределеност са високи. Нанотехнологиите могат да доведат до нови рискове за здравето, тъй като това е една област, в която нашите знания за защитните реакции на имунната система са много оскъдни. Оказва се, че въглеродните нанотръби причиняват точно същите вреди като азбеста, а въглеродните наноклъстери в малки концентрации причиняват увреждания на мозъка при рибите. Освен това различни изпитвания, извършени върху един и същ наноматериал, могат да дадат различни резултати в токсикологичните проучвания. Идентичните в структурно отношение наноматериали, произвеждани от различни производители или чрез различни производствени процеси, могат да имат различни свойства. Всичко това изисква по-добро изучаване. Интересен е фактът, че от много години съществуват нанотехнологични разработки, които още не са влезли в употреба поради потенциалните рискове за здравето на хората. Такъв пример са материалите, които могат да улавят алергизиращите молекули на ядките в шоколадовите изделия.
Вероятно след като навлязат масово в живота ни, наноматериалите ще се превърнат в една от основните причини за страховете ни. Тези страхове ще принуждават институциите да притискат компаниите за създаването на ясни закони и правила за използването на новите технологии. Не е изключено нанотехнологиите да се превърнат в следващия повод за яростни протести, подобни на негативната реакция срещу генномодифицираните храни. Това, по което си приличат двете технологии, е тяхната невидимост за човека, който няма сетивата, които да му помогнат да се увери, че дадена стока е безвредна. На това ниво инстинктите ни не работят — не можем да се уверим, че даден наноматериал е безопасен, просто като сдъвчем парче от него. От друга страна, хората вече са наплашени от антиутопичните сценарии, в които орди нанороботи унищожават всичко, което се изпречи на пътя им. Част от привържениците на технологията не намират подобен сценарий за реалистичен. Аргументът им е, че щом човечеството успешно се е справило с реалната заплаха да бъде унищожено в ядрения ад, то бихме се справили също толкова успешно и с рисковете на новите технологии като биоинженерството, новите химични разработки и в манипулирането на материята на базисно ниво. Но те забравят, че за разлика от ядрените технологии в бъдеще нанотехнологиите ще бъдат прилагани от множество компании, чиято цел ще бъде основно комерсиална. Шансът технологията да попадне в недобросъвестни ръце също нараства. Днес голямото предизвикателство, което стои пред тази млада и много перспективна индустрия, е да се убедят потребителите, че нанотехнологиите имат фантастичен потенциал за развитие. Затова учените и компаниите трябва да предоставят на потребителите възможно най-пълната информация за ефектите от нанотехнологиите и новите насоки на тяхното развитие.