Oказва се, че що се отнася до количеството отделени въглеродни емисии, бракуваната храна вреди три пъти повече на околната среда от нейните опаковки, което навежда на мисълта, че едно по-качествено и разумно опаковане би довело до значителни позитиви за природата, производители и потребители.
От английската програма за намаляване на отпадъците WRAP (Waste Reduction Awards Programme) подемат инициатива, чиято цел е събиране на проекти за дизайн, разработка и пускане в изпитание на процеси, чрез които да се намали значително количеството бракувани храни по веригата на снабдяване. Някои от начините за разрешаване на този наболелите проблем са:
- Използване на разделно или гъвкаво опаковане, което да помогне за порционирането на храните и техните съставки от клиентите, като опаковките тип „две по две“, или тези за полуготови храни;
- Опаковане, позволяващо повторно затваряне и гарантиращо по този начин максимална защита и удължаване срока на годност на опакования продукт;
- Използване на „дишащи“ филми и активни опаковки;
- Използване на опаковки с модифицирана атмосфера (MAP);
- Прилагане на „умни“ етикети, които подобряват контрола върху продуктите и предоставят информация за съхранението им: температурни и времеви индикатори, RFID чипове и др.
Месни продукти в модифицирана атмосфера
Друга инициатива на WRAP е насочена към развитието на технологиите на вакуумното опаковане, които ще доведат до намаляване на преждевременно изхвърлените месни продукти. Проектът, разработен от Giraffe Innovation в сътрудничество с Co-Operative и Vion UK има за цел да оцени сега съществуващите формати на вакуумни опаковки и на базата на тези оценки да направи предложения за използването на алтернативни материали и дизайна, както и за създаването на по-ефективни методи за прилагането им върху широк кръг месни продукти. На цялостен анализ ще бъдат подложени и технологиите за печат върху вакуумни опаковки, процесите на производство, както и разходите по веригата на доставки.
Подобен е проектът на Adare и Somerfield за намаляване на опаковането на цели пресни пилета. Двете компании, подпомагани от WRAP, се стремят да развият нов опаковъчен формат, при който вместо в традиционните подложки пилетата се поставят в модифицирана атмосфера в свиваеми опаковки, направени от високобариерни филми. По този начин животът на продукта в хладилните шкафове на магазините се удължава с два дни, което спестява значителни разходи на производители и търговци. От друга страна, новият метод може да намали опаковането с почти 75%, като едновременно елиминира нуждата от самозалепващи се етикети чрез прилагане на директен печат върху филма.
Бариерните характеристики на полимерите
Един от начините за дълготрайно запазване на храните се крие в увеличаване срока им на годност, което става и посредством качествените бариерни материали както полимерните фолиа. За съжаление не съществува такъв полимер, който да предпазва еднакво успешно от основните врагове на опакованите храни — кислорода и влагата. В тази насока решенията винаги са комплексни, освен в случаите, когато обектът е с точно определени характеристики или ако става въпрос за определен тип защита. В мнозинството от случаите за опаковане се използват различни бариерни фолиа, чиято структура се мени в зависимост от специфичните характеристики на опакования продукт. Освен предимства, тези решения имат и своите недостатъци. Един от тях е по-високата цена, която се определя не само от процеса на коекструдиране, но и от типа на използваните материали, някои от които не могат да се рециклират, с което вредят на околната среда и оскъпяват допълнително продукта.
Най-използваните полимери с качествени бариерни характеристики срещу проникване на кислород са полиамидите като найлона и полиестерите. Срещу проникване на влага най-често се използват полипропилен (PP) или полиетилен (PE), които в същото време притежават отлични свойства за запечатване. Двата типа полимери се комбинират по различни начини в зависимост от специфичните нужди на клиента. Така някои филми са създадени да издържат на високи температури, други на висока влажност, трети на пробиване, на проникване на мазнини и т.н.
Отношението към използването на полимери в опаковането на храни е противоречиво. Според противниците им тяхното използване трябва да бъде намалено драстично с оглед на екологичните вреди, които нанасят. Други обаче, като изпълнителния директор на английската опаковъчна организация (PAFA) Дейвид Тусон, изтъкват, че енергията за производството на хранителния продукт е средно 20 пъти по-висока от тази за опаковката. Той апелира към производители и към потребители да насочат усилията си към повишаване полезността на опаковката, вместо да се интересуват само от края на нейния жизнения цикъл.
Част от полимерните опаковъчни решения се отличават с голяма степен на сложност. Гъвкавата опаковка на Amcor Flexibles, която може да издържи на температури до 180оC в микровълнова фурна, съдържа в себе си коекструдирани слой от прозрачен високобариерен ламиниран PET филм, вторичен полиемиден слой и полипропиленово покритие от външната страна на опаковката. Ефикасно решение за борба едновременно с влагата и кислорода е поливинилиденият хлорид (PVDC), който може да се използва както за направата на филми, така и като ламиниращо покритие. Американската компания за производство на опаковъчни филми Innovia например го е приложила към целофановите си филми, както и към серията си биаксиално ориентирани полипропиленови фолия (BOPP) и за своите опаковки марка PropaFresh.
Ламинираните полиестерни филми могат да предложат бариерни решения едновременно срещу кислорода и влагата. Техният недостатък се състои в това, че опаковките, направени от тях, не могат да бъдат запечатвани. Затова е нужно да се добави слой от PE или PP, който ще предостави нужната устойчивост на материала. Тук обаче възниква противоречие между ефикасността на опаковката и екологичността ù, тъй като немалка роля в случая играе икономическата изгода от прилагането на този вариант.
Цената на бариерните филми
Докато растящите разходи за бариерните филми се отплащат с повишен срок на годност, то трябва да се вземат предвид и фактори, които често убягват на страничния наблюдател. Днес вниманието на производители и потребители на опаковки е насочено към по-ефективно опериране с оборотния капитал и към намаляване на времето за изпълнение на поръчките. Ако веригата на доставки е добре разработена и отговаряща на нуждите на клиента, то закономерно ще настъпи спад в поръчките на материали с високи бариерни свойства. Според международната агенция Nielsen вече се на блюдава тенденция към намаляване обема на поръчките за сметка на увеличаване честотата на доставките, чрез което се избягва нуждата от високобариерни филми.
Биополимерните филми
Биополимерните филми се ползват с престиж сред защитниците на околната среда. Трудностите пред тяхната по-широка употреба са свързана с факта, че когато в опаковките има вложена газова бариера, нивото на промокаемост е високо. Компанията Innovia е разрешила този проблем с материала Flex NK. В него са вложени малки количества от различни материали с добри бариерни характеристики, като по този начин не се налага да бъдат правени компромиси с биоразградимостта на опаковката. Така се спазват и строгите изисквания на европейската регулация за компостиране EN13432.
Нанотехнологиите
Бъдещето принадлежи на нанотехнологиите, които са все още в „детския“ си период, но ако се съди по инвестициите, които се влагат в тях (6 млрд. долара годишно), те ще играят все по-важна роля за бариерните свойства на филмите през идните години. Бариерните свойства на наноматериалите са изключително добри, но на този етап прилагането на новите материали в опаковките е ограничено с оглед на потенциалните негативни въздействия върху човешкия организъм на попадналите в храната наночастици.
Все пак наноматериалите вече успешно се прилагат в някои специфични сфери, като например опаковане на хранителните дажби за спешни ситуации, част от екипировката на американските войници. Пакетите с храна са обвити в опаковка от целулоза, притежаваща пори с размер 0.5 нанометра (значително по-малки от размерите на най-малките вируси), които позволяват на специално изсушената и олекотена храна до 99% рехидратация без проникване на патогенни микроорганизми и токсини в нея. По този начин храната може безопасно да бъде хидратирана от всякакъв тип течности на водна основа — от заразена вода от локвата до телесни течности като урина.
Анаеробно разграждане* на храните и биоопаковките
Английското правителство подема инициатива за създаване на мощности за анаеробно разграждане на храните и биоопаковките, което ще доведе едновременно до намаляване на изхвърлените в сметищата отпадъци и до добив на екологично чиста енергия. Отделът, занимаващ се с въпросите, свързани с екологията, храните и земеделието (Defra), детайлизира начините, по които тази технология може да бъде развита на територията на
Обединеното кралство. Анаеробното разграждане е благотворно и за намаляването на парниковите газове, отделяни в атмосферата при процеса на гниене на изхвърлената в сметищата храна, като отделеният биогаз се явява важно гориво за анаеробните енергийни централи.
Веригите супермаркети в действие
Веригата супермаркети Morrisons решава да изследва поотделно всеки продукт по рафтовете на магазините си с цел да определи в кои случаи опаковането може да бъде премахнато. Така от компанията са открили, че някои зеленчуци като чушките не се нуждаят от опаковане, докато при други като краставиците свиваемото опаковане спомага за увеличаване трайността и запазване на свежестта. Тази система ще позволи значително намаляване на използваните опаковки. Основни играчи в областта на хранителната индустрия като Tesco, Premier Foods и Asda се обединяват с научноизследователските институти в стремежа си да развият иновации в категориите на опаковането, складирането, дистрибуцията и продажбите на дребно, за да намалят щетите в производството на храни. Схемата е координирана от WRAP като част от стратегията ù за минимизиране на отпадъците. Тази година английското правителство изнесе потресаваща статистика, според която всяка година англичаните изхвърлят храни на стойност 10 млрд. Една от инициативите на WRAP е да се изчисли количеството на бракуваните храни и съответно на техните опаковки, породено от съхраняването им в температурен диапазон, различен от оптималния. Ключов елемент в проекта, иницииран от опаковъчните компании Campden BRI, Asda и DuPoint Tejin Films, е проучването на изолационните характеристики на новите материали и способностите им да предпазват на охладените храни от нежелани температурни промени. Инициаторите на проучването се надяват, че по този начин ще бъдат създадени необходимите правила за подобряване на температурния контрол.