Растителните тъкани в прясно откъснатите продукти са все още живи и извличат енергия главно чрез респирация (дишане). Дишането включва поемане на атмосферен кислород и използването му от въглеводородите и органичните киселини с последващо произвеждане на метаболична енергия, топлина, въглероден двуокис и водни пари. Различните плодове и зеленчуци, дори различните варианти на даден продукт, варират в степените на дишането. Тези с висока степен на дишане (гъби, аспарагус, броколи) се развалят по-лесно, докато тези с ниска степен на дишане (ядки, лук, картофи) са по-трайни. Освен това, когато плодът или зеленчукът бива откъснат, нарязан, настърган или обработен по друг начин, неговото дишане се усилва. Това вероятно се дължи на увеличената повърхност, изложена на въздуха, което позволява по-бърза дифузия на кислорода във вътрешните клетки и съответно ускоряване на метаболизма на наранените клетки.
Най-добрият начин за забавяне на респираторния механизъм и по този начин – за съхраняване на натрупаните въглеводороди, киселини и влага, е намаляването на температурата. Повечето продукти запазват най-добре качествата си при температури близки до 0°С, с изключение на някои тропически, които могат да се съхраняват при 10-13°С с цел избягване на увреждания от преохлаждане. Ако сме постигнали добър контрол на температурата, МАР може да се използва за по-нататъшно намаляване на степента на дишане, загубата на влага, отделянето на метаболична топлина, пожълтяването, появяването на кафяви петна, загниването и чувствителността към етилена.
Въздействията на МАР се основават на забавянето на дишането на растенията в нискокислородна среда. Във въздуха има около 21% кислород. Когато концентрацията му в опаковката спадне под 10%, дишането започва да се забавя. Това подтискане продължава до постигане на 2–4% кислород за повечето продукти. Под това ниво (в зависимост от температурата и вида на продукта) аеробният метаболизъм се замества от ферментационен и започват да се отделят нежелани миризми и летливи вещества. По подобен начин, с увеличаването на въглеродния двуокис над 0,03%, което е съдържанието му във въздуха, започва подтискане на дишането. Намаленото съдържание на кислород и увеличеният процент въглероден двуокис намаляват съвместно дишането повече, отколкото поотделно. В допълнение, увеличеният процент въглероден двуокис подтиска зреенето под въздействието на етилен. За продукти, които понасят високи концентрации въглероден двуокис, подтискането на развитието на бактерии и плесени се получава при 10% съдържание на въглероден двуокис.
Целта на МАР за пресни продукти е създаването на равновесна атмосфера в опаковката с достатъчно ниска концентрация на кислород и достатъчно висока концентрация на въглероден двуокис, която да е благоприятна за продукта и да не го уврежда. Това се постига чрез подходящо балансиране на различни променливи величини като: пропускливост на кислород и на въглероден двуокис на опаковъчния материал (фолиото); степен на респирация като израз на поглъщането на кислород и отделянето на въглероден двуокис от продукта; дебелината на материала; масата на продукта; повърхностната площ на фолиото; желания градиент на кислорода и въглеродния двуокис между външната и вътрешната среда на опаковката.
През последните години опаковането на пресни продукти претърпя развитие. Бяха разработени подходящи опаковъчни материали за повечето плодове и зеленчуци. Общоприети са материалите за стандартните размери на опаковките за различни видове продукти. Натрупани са знания за ефективно заваряване на опаковките и намаляване на инцидентите, свързани с разрушаване на шевовете и съответните утечки. Възможностите за печат осигуряват висока атрактивност на опаковките.
Английски производител на пресни салати в МАР е установил, че купувачите изразяват съмнение в истинската преснота на продукта и се опасяват от загуба на хранителни качества. Но това е проблем при всички пресни продукти – ако не се сложат незабавно на трапезата, има известна загуба на витамини. Много важно за преснотата на продуктите е внимателното им манипулиране, бързото приготвяне и охлаждането, както и ефективното функциониране на снабдяването на магазинната мрежа. Влияние оказва и съставът на салатите – някои листови зеленчуци удължават трайността на микса от продукти само с присъствието си. За да бъдат сигурни потребителите, са направени изследвания за наличието на съпътстващи продукти след измиването на зеленчуците и плодовете с хлорирана вода. Установено е, че ако се открие наличието на такива съпътстващи продукти, то е толкова незначително, че не може дори да се говори за някакво вредно въздействие върху здравето.
Пазарът на готовите храни е не само бързо развиващ се, но и стимулира иновациите в опаковането. Монди, която въведе клапаните при гъвкавите опаковки, разработи и фолио за МАР на замразени хранителни продукти. Комбинацията от двете иновации довежда до МАР опаковка с клапан за изпускане на парата по време на приготовляване на храната за консумация в домашни условия. Тази опаковка успешно се използва за плодове, зеленчуци, готови храни, месо, морски продукти, пастети и др., приготовлявани в микровълнови печки. Предлагат се в пликове и запечатани подложки с МАР, с което се удължава трайността на продуктите върху магазинните рафтове. Тъй като при тези иновативни опаковки не се използват перфорирани фолиа, ароматите, витамините и минералите се запазват.
Технологиите за МАР се усъвършенстват и успоредно с това се включват в универсализирането на опаковъчните машини. Илапак е създала ефективна алтернатива на скъпото скин- и термоформовъчно опаковане. Машината съчетава в едно вакуумно и МАР опаковане. За разлика от термоформоването, нанасянето на цялостен печат върху опаковката е толкова лесно, както при традиционните хоризонтални флоупак машини. Пренастройката на различни опаковъчни размери е бърза и лесна. Машината може да работи ефективно в три режима: флоупак, МАР и ВакМар.
На пазара вече има и устройства за проверка на модифицираната атмосфера вътре в опаковките. Едно от тях – Пак Чек, е портативно устройство, което може да се манипулира с една ръка и дава бързи и точни резултати по време на работа на опаковъчната линия, в склада и в лабораторията. Газовият анализатор може да запаметява до 400 показания, записвани по оператори и по продукти, като се калибрира до третия десетичен знак за точност.
Опаковане на пресни растителни продукти в модифицирана атмосфера (МАР)

Още статии от същата категория
-
Автор: ProPack Magazine
0 Опаковъчни решения за ... -
Автор: ProPack Magazine
0 X-Rite технология на i1Display Pro за ... -
Автор: ProPack Magazine
0 Печатните опаковки от Xerox с едни ... -
Автор: ProPack Magazine
0 Аtlantic Zeiser с нови интегрирани ... -
Автор: ProPack Magazine
0 Ролните преси на Indigo -
Автор: ProPack Magazine
0 HD Flexo