Море от етикети върху опаковките с твърдения за здравословните качества на хранителните продукти в тях ни залива от рафтовете на магазините. Без мазнини, с минимално количество захар, пълнозърнести, натурални... Задава се и една мощна вълна — на природните и органичните продукти. Какви сили надигат тези вълни? Най-вероятно това са изследванията на специалистите в здравеопазването, производителите на храни и самите потребители, загрижени за здравето си и за околната среда, в която живеят и от която се изхранват.
В някои от твърденията се набляга на хранителните компоненти, които са полезни за здравето. Други поставят ударението върху начините за преработка и добавките. Трети се позовават на местностите, от които са доставени продуктите, и на технологията, по която са произведени. А купувачите се надяват на някакво вълшебство, но проблемът е, че в магазините има хиляди опаковани продукти, чиито етикети предлагат вълшебни формули. Конфузни ситуации се пораждат от факта, че пазаруващите невинаги разбират какво означава написаното на етикетите и не могат да се ориентират кое е важно за тях. Какво означава естествен, натурален или природен продукт — не са добавяни оцветители и консерванти при преработката или съставките са отгледани в природна среда? Дали органичните месни и млечни продукти от животни, които са хранени с органична храна, са без хормони и антибиотици? Какви са гаранциите, че това действително е така? Дали органичните плодове и зеленчуци са произведени без пестициди, изкуствени торове, биоинженерингова намеса или йонизиращи лъчения и дали все пак това е сертифицирано? Каква е разликата между натурален и органичен продукт? Някои казват, че органичните продукти са натурални, но натурални не означава непременно органични. Освен това, не всеки органичен продукт е полезен за даден човек с индивидуални здравословни изисквания, защото органичен не означава непременно с намалено количество мазнини или калории или с повишено хранително съдържание.
Какво да прави потребителят? Преди всичко трябва да си изясни кое е най-важно за него, да увеличи познанията си за правилното и здравословно хранене и да се запознае със законите и разпоредбите, регулиращи тези проблеми. Държавните институции и неправителствените организации, заедно с медиите, могат много да помогнат на потребителите да се ориентират в морето от информация върху етикетите на хранителните продукти.
В тази сложна и деликатна от гледна точка на потреблението ситуация прогнозирането на пазара за опаковани храни се нуждае, едва ли не, от кристалната топка на ясновидците. Разбира се, много от предишните прогнози продължават да важат и е съвсем ясно, че проблемите със здравето на потребителите ще са в сърцевината на пазарните тенденции и в бъдеще, успоредно с удобството, удовлетворяването на потребностите, новите технологии и иновациите в опаковането. Естествено, важни фактори са енергийните разходи, очакваните промени и допълнения в законодателството, разходите по дължината на снабдителските вериги и др.
Здравето и екологията остават ключови фактори.
На този пъстър фон фирмите, произвеждащи опаковани хранителни продукти, трябва внимателно да преценяват специфичните целеви групи от населението за своите здравословни храни. От изминалите години е ясно, че здравето е пазарният хит при храните и че този пазар вече е сегментиран, затова е много важно компаниите от хранителния бранш да навлизат в добре преценени ниши. Няма съмнение, че потребителите все повече се интересуват какво има в опаковките и вътре в тяхното съдържание, като все по-съзнателно повишават познанията си за здравословното хранене. Пример за целеви брандинг е Данон. Компанията оцени идеята, че специфични групи от населението имат специфични потребности и лансира специални продукти съобразно тази формула. Но за да е успешен един продукт, той трябва да е приет от технологичните институти, които се интересуват главно от неговите действителни функционални качества — затова концепцията на продукта трябва да набляга не толкова на „медицинското“ здраве (за да не бъде третиран като лекарствено средство), колкото на положителния ефект върху добрия начин на живот. Това е жизненоважно за продуктите, които се „прицелват“ в масовия пазар, като Данон, например. Компанията постави ударението върху естествената защита на здравето при лансирането на своите напитки на соева основа за групата хора с трескав начин на живот, но с желание да поддържат тялото си. С това се подчертава и вредната илюзия за „средния потребител“ — тази идея трябва да се забрави и да се търсят ползите от специфичните сегменти.
Здравословното хранене или „здравната революция“, както го наричат някои познавачи, не се мотивира само от личния интерес. Семейното благосъстояние започва да излиза напред.
Децата стават истинска движеща сила в здравословните тенденции.
В европейските страни те са между 15 и 20% от населението, а влиянието им върху информирания избор за покупки расте. Родителите все по-добре разбират, че рано придобитите навици за здравословно хранене имат изключително силно въздействие върху здравето през целия живот, но тъй като са заети през целия ден, трябва да се справят по някакъв начин и с рекламните „бомбардировки“, на които са подложени децата им. Тази ситуация предоставя на производителите на храни както благоприятни възможности, така и опасности за преодоляване. Интелигентният маркетинг може да се възползва и от родителската грижа за здравето, и от детското въображение. Лошият маркетинг може да отблъсне и двете групи. Ключовата движеща сила при децата е тяхното желание да държат нещата под контрол. Те желаят да поемат отговорности. За тях не са добри опаковките, които не могат да отворят сами или за които трябва да получат разрешение да го направят. Но има и друг проблем — децата се страхуват от непознатото, включително от новите хранителни продукти. За тях познатото и харесваното са свързани и при ситуация за правене на избор предпочитат познатото. Доказано е, че самостоятелният достъп до храната и харесването ¢ от родителите увеличават степента на харесване от децата. Това е важно, когато фирмите правят маркетинг на новите си хранителни продукти. Много важно е и друго — че децата са много чувствителни към пробването на нови храни, които им се предлагат като добри за тях, а това се отнася за здравословните храни. Това е естествено, защото вкусовете на възрастните и децата се различават — каквото е добро за нас, не е достатъчно вкусно за тях. Тогава как да се привлече едновременно вниманието и на децата, и на родителите? Ключът отново е в познатото — марките на функционалните храни, които са извоювали доверие, отварят вратите към познатото, но трябва да се внимава с прекалените обещания, като не се забравя разликата във вкусовите предпочитания на възрастните и децата при демонстриране на харесване от възрастните, предлагащи обичаната от тях здравословна храна на децата.
Една от последните стъпки на хранителната индустрия на ЕС в усилията за удовлетворяване нуждите на потребителите е целевото изследване през следващите 15 години в областта на продуктите, съчетаващи здраве и удоволствие.
Освен индустрията за храни и напитки, в изследването се включват изследователските центрове, университетите и участниците в хранителната верига. Проучването е част от стартиралата през 2005 г. програма European Technology Platform (ETP) „Food for Life“ под ръководството на Конфедерацията на производителите на храни и напитки от ЕС (CIAA). Целта е увеличаване конкурентоспособността на сектора чрез разработване на иновативни производствени процеси и осигуряване на нови и подобрени хранителни продукти. Очакванията са наред с препоръчваните диетични режими и начин на живот да се повлияе позитивно върху общественото здраве и качеството на живота като цяло. По-далечната цел е паневропейското селско стопанство и хранителна индустрия да станат световни лидери на базата на икономически растеж, технологичен трансфер, устойчиво производство на храни и доверие на потребителите. Фокусът е върху здравето, качеството, сигурността, устойчивото производство и управлението на снабдителските вериги. Следващи стъпки са синхронизиране на дейностите на национално и регионално ниво и изграждане на основана на знанията биоикономика по Седма рамкова програма* в тясна връзка с други технологични програми в областта на селското стопанство и биотехнологиите.