Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Иновативните опаковки на PACK EXPO 2011Приключилият конкурс за иновативни опаковки PACK EXPO 2011 събра в Лос Анджелис производители на опа­ковъчни материали, опаковки и машини за опаковане от САЩ и Канада. Търговското сдружение PMMI – организа­тор на изложението, е с богат опит в конкурсната дей­ност и разпространяването на добрите практики между участниците в експозициите. Пример за това са форуми­те, свързващи всички по веригата за производство, дос­тавка и потребление на опаковки от цял свят – PACK ЕХРО Мексико и PACK ЕХРО Чикаго. Номинираните фина­листи умишлено бяха избрани преди закриването на изло­жението, за да споделят опита си с всички присъстващи.

Първо място спечели представената от Multivac опа­ковка за кетчуп на Heinz (Сн. 1). Предназначените за ед­нократно ползване минималистични опаковки са особено подходящи за веригите ресторанти за бързо хранене и дават възможност на потребителите сами да избират начина на ползване на продукта – чрез отлепване на фо­лиото и потапяне или чрез изстискване с цел директно прилагане.

Другите финалисти на PACK ЕХРО Лос Анджелис са: опаковките за кисело мляко Stonyfield Farm Yo Baby, Yo Toddler и Yo Kids (Stonyfield Farm) на Clear Lam Packaging (Сн. 2); опаковките за зъбни импланти Intra-Lock на Intra-Lock International (Сн. 3); опаковките за чай Tea Wrap на Numi Organic Tea (Сн. 4); опаковките за пресни зеленчуци Green Giant Fresh на Grower’s Express (Сн. 5); мини опаковки­те на четки за зъби Wisp на Colgate (Сн. 6) и блистер опа­ковките на батерии за слухов апарат на Energizer (Сн. 7).

Какви са иновациите?

Иновативното при опаковките за кисело мляко Stonyfield Farm Yo Baby, Yo Toddler и Yo Kids (Stonyfield Farm) на Clear Lam е, че източниците, използвани за производ­ството на опаковките за новите детски серии, са 93% възобновяеми и са предимно на растителна основа. На практика става въпрос за по-малко от половината енер­гия, нужна при производството на същите опаковки на петролна основа.

Опаковките за зъбни импланти Intra-Lock на Intra-Lock International са снабдени с клик система за заключване. По този начин предназначените за поддържане на зъбната хигиена продукти са предпазени от механични или други повреди, както и от полепването на микроби върху тях.

Супер минималистичните опаковки за чай Tea Wrap на Numi Organic Tea са достойна реплика на типичните опа­ковки за чай, макар при тях да е използвана комбинацията от хартия и полипропилен. Иновативното тук са намале­ните наполовина опаковъчни материали.

Серията нови опаковки за пресни зеленчуци Green Giant Fresh на Grower’s Express има за цел да съхрани све­жестта на продуктите за максимално дълъг период от време. Благодарение на иновативната опаковка с монти­рани в нея Flexis вентил и клапан за изпускане на парата храната може да бъде приготвена в микровълнова печка за кратко време.

Мини четките за зъби Wisp на Colgate на практика са първите, които могат да бъдат ползвани навсякъде и по всяко време. Тайната се крие в капката ментов аромат за освежаване на устната кухина, който не изисква нали­чието на вода. Привлекателната опаковка има втори жи­вот и може да бъде изпратена за рециклиране.

Блистер опаковката на батерии за слухов апарат на Energizer е идеално решение за съхраняване на ценните елементи на едно място както в дома, така и по време на пътуване. Малка и удобна, тя се нуждае само от едно натискане върху перфорираната клапа на гърба, за да освободи батерията от нея.

Следващият конкурс PACK EXPO ще се проведе в Чика­го от 28 до 31 октомври 2012 г.

 
13.01.2012.
Автор: ProPack Magazine
0 Коментари
Таг :

Опаковъчни технологии

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар