Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

За добрите практикиПрез последните 2–3 години университетското образование в областта на хранителните технологии и
техники е ориентирано към разширяване контактите с висши учебни заведения в чужбина с цел създаване на по-добри условия за обучение на студенти, специализанти и докторанти. Обменът на кадри между вузовете става съобразно съществуващите официални договори и споразумения за сътрудничество и на базата на утвърдени през годините взаимоотношения на добросъседство и приятелство.

По силата на подобно споразумение в дните от 8 до 19 май Университетът по хранителни технологии
в Пловдив беше домакин на студенти и аспиранти от Националния университет по хранителни технологии в Киев, Украйна. Стажантската програма за пореден път доказа смисъла на добрите практики и силата на неформалните взаимоотношения в научните среди.

Гостите от Киев се запознаха отблизо с работата на свои колеги от различни специалности на университета-домакин и проведоха занятия в учебните лаборатории на катедра „Машини и апарати за хранителновкусовата промишленост“. Те участваха в провеждането на експериментална работа в областта на горещата екструзия на зърнени продукти; изследване на процесите, протичащи при вакуумно-пълначните машини за колбаси; технологиите и техниката за опаковане на храни и напитки и др.

В рамките на стажа бяха посетени предприятия на хранителната промишленост и машиностроенето. Особен интерес при посещението предизвикаха съвременните конструкции на машини и апарати
за преработка на млечни продукти в „Донидо“, Хасково. Не по-малък бе и интересът към новите машини за рязане и опаковане на хляб на фирма „Хранпак“, Пловдив, чийто собственик и сътрудници конструктивен отдел са бивши студенти от катедра „Машини и апарати за ХВП“ на Университета по хранителни технологии — Пловдив.

Гостите от НУХТ посетиха завод за хляб и хлебни изделия в Града под тепетата и се запознаха с начина на производство, организиран съобразно съвременните технологии на оборудване от водещи световни производители.

В рамките на културната програма студентите от Киев изкачиха един от знаковите хълмове в града и
взеха участие в тържествата по повод 9 май.

Стажантската практика съвпадна с организираната от катедра „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“ ежегодна среща на студенти, преподаватели и фирми от бранша. В края на срещата се състоя дискусия, на която бяха отчетени отличните резултати от проведения стаж и бе взето решение за продължаване на студентския обмен.

 
24.10.2011.
Автор: ProPack Magazine
0 Коментари
Таг :

Образование

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар