Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Проучвания и прогнозиОптимизъм сред производителите на алуминиеви опаковки

В сектора на алуминиевото фолио се наблюдават признаци на възстановяване въпреки намалялото
от началото на годината търсене на материали за опаковане на някои видове храни

По данни на Европейската асоциация за алуминиево фолио (EAFA) търсенето на фолиа за производство на полутвърди опаковки и технически приложения нараства. Доказва го нарасналият с 1,3 на сто ръст на производство през първото тримесечие на 2011 г. Обратна е тенденцията при тънките фолиа, използвани за производството на гъвкави опаковки, и фолиа за домакинството, чието търсене е намаляло с 0,7 на сто. Каква е реалността? Въпреки демонстрираните по време на изложението Интерпак 2011 г. възможности на материала, неговата висока цена продължава да бъде реална заплаха за конкурентоспособността му на пазара. От асоциацията обаче са спокойни, тъй като общото производство на опаковки на базата на алуминий през изминалата година се е увеличило с 13,6 на сто. При това 5% от увеличението са били отчетени във фармацевтичния и козметичния сектор, както и при производството на опаковки за храни.

Ръст в производството на опаковъчни машини

Очаква се ускореното развитие в производството на продукти за потребление и инвестициите в сектора да доведат до увеличаване търсенето на опаковъчни машини в световен мащаб. Изследване, направено от фирмата за маркетингови проучвания Freedonia Group Inc, сочи, че до 2014 г. основна движеща сила на тази тенденция ще бъдат печалбите в развиващите се страни, като само за Китай прогнозно ще възлизат на около 41%. Повишеното производство и използване на опаковки в азиатските страни с по-слабо развита икономика, като Индия, Индонезия, Малайзия и Тайланд, също ще доведе до увеличаване на печалбите в сектора. В развитите части на света и основно в САЩ, Западна Европа и Япония търсенето ще се възстанови след период на спад, въпреки че продажбите едва ли ще достигнат нивото на продажбите, реализирани в развиващите се страни. Търсенето на опаковъчни машини ще се ръководи от пазара на хранителни продукти, които ще представляват 43 процента от всички продажби в световен мащаб през 2014 година. Въпреки това пазарът на напитки ще реализира най-бързи печалби — средно годишно с 5,2 на сто. Ръстът в производството на храни и напитки, а оттам и на опаковъчни машини до голяма степен ще се дължи на печалбите в азиатско-тихоокеанския регион и най-вече в Китай. Предвид нарастващата нужда от проследяване продуктите на хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост с цел гарантиране на тяхната безопасност най-голямо ще е търсенето на машини за етикетиране и кодиране на оборудването. Това ще е и важен напредък по отношение на борбата с фалшифицирането. Не по-малък ще е и интересът към машините за пълнене и опаковане, чийто технологичен напредък ще бъде насочен към подобряване на тяхната ефективност и гъвкавост. До 2014 г. се очаква този тип оборудване да представлява една четвърт от цялото търсене на опаковъчна техника.

Имат ли ограничени резултати лимитираните серии

По повод еуфорията около кралската сватба Дейв Тимъти, старши директор „Стратегическо опаковане и дизайн“ в Nestle, Великобритания, коментира продуктите от специалните издания на марките

След успеха на сватбените серии на Schweppes и Twinings, на пазара дори са пуснати в продажба телефони и лакове за нокти, подобни на тези, използвани от младоженците. Общото, което характеризира продуктите от тези издания, е техният изключителен тактически характер. И ако в случая става въпрос за конкретно събитие, то на практика появата на лимитирани серии винаги е била с цел да се улови „духът на времето“ и да се предложат на марките нови възможности за техните продукти. Какво се случва обаче, когато събитията останат в историята? Могат ли създадените по конкретен повод продукти да представляват марката и занапред, или са носители единствено и само на краткосрочни печалби? Какво се случва след изчерпване запасите на една или друга серия и не трябва ли продуктите от тях да притежават достатъчен потенциал и да се създават с перспектива за бъдещето?

На практика онова, което буквално се набива в очите на потребителите от всички възрастови групи — освен ярките цветове на марката и ясно изразените и отличителни форми, са т.нар. подаръци или бонуси (мини рол-он към шампоан, маска за коса към боя за коса и др.). Оказва се обаче, че те вече не са достатъчни. Същото може да се каже и за повечето ежедневно използвани продукти, които акцентират върху своята натуралност. Сами по себе си графичният дизайн, частичните иновации, ограничените издания или малките бонуси са само щрих към марката, без да я изчерпват. Трудната икономическа ситуация, в която се намират повечето брендове обаче, създава предпоставки за налагането на пазара на лимитирани серии — израз на тактическия ход на марките, продиктуван от неясното бъдеще на дългосрочните проекти. И точно това е недалновидното. Без да се инвестира в диференциацията, в уникалността и неповторимостта на марката, нейното бъдеще е под въпрос, тъй като потребителите не могат да си отговорят на въпроса: „Защо всъщност купувам точно този продукт?“ В този смисъл агенциите, които могат да уловят тенденциите при потребителските нагласи, ще са в безспорно най-изгодна позиция. Пример за това са съвместните усилия на Coke и Heinz с тяхната „растителна бутилка“. Макар и частично произведени от растения, новите бутилки марка Heinz носят етикет, на който пише: „Знаете ли от какво е направена бутилката ми?“ На практика стратегията, при която производителят отговаря на очакванията на потребителя, „работи“ безотказно. Затова и не става въпрос просто за хубав дизайн или за хубава бутилка, а за „специална“ бутилка, предлагаща на потребителите ново преживяване. По примера на Coke и Heinz от Pantene също са се насочили към производството на първите си опаковки за шампоан и балсам на растителна основа. Разбира се, всички, които могат да си позволят риска да присъстват на пазара по един нов, различен от останалите начин, несъмнено ще извлекат ползи от своята уникалност. Пък и какво по-хубаво от това да си неповторим и да изпъкваш сред другите?

За или против нанотехнологиите

Според проучване на Агенцията по хранителни стандарти (FSA) на Великобритания голяма част от потребителите изпитват недоверие към наноматериалите, наподобяващо недоверието към генномодифицираните храни. Идеята за използването на наноматериали в опаковъчната индустрия има своите положителни страни и те никак не са маловажни. Самият факт, че благодарение на свойствата на наночастиците опаковките запазват вкуса на храните и удължават срока им на годност, което спестява пари както на производителите, така и на потребителите, никак не е маловажен. Още повече, когато проучванията сочат, че наночастиците не мигрират от опаковките в хранителните продукти и напитките. Що се отнася до потребителския скептицизъм по отношение значимостта на наносензорите за откриването на продукти с изтекъл срок на годност, то все повече се шири признанието, че именно благодарение на тези сензори се засилва контролът върху храните, което от своя страна води до намаляване на хранителните отпадъци.

Плюсовете на нанотехнологиите в никакъв случай не намаляват страховете на потребителите от масовото използване на наночастици за производството на различни опаковъчни материали. Това е разбираемо, тъй като средностатистическият потребител няма ясна представа за същността на наночастиците (размер, състав, характеристики и др.) В този смисъл по мнението на учени, занимаващи се с развитието на нанотехнологиите и с различните им приложения в живота на хората, най-удобно би било, ако потребителите просто възприемат идеята и и се доверят подобно на случая с признаването на предимствата на микровълните в микровълновите фурни пред потенциалните рискове от тяхното използване.

 
24.10.2011.
Автор: ProPack Magazine
0 Коментари
Таг :

Проучвания и прогнози

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар