Проучване на BCC Research предвижда седемпроцентен ръст на световния пазар за активно, контролирано и интелигентно опаковане годишно до 2013 г. Очакванията са през същата година в този сектор на опаковъчната индустрия да се въртят над 23 милиарда долара. Това е една от индикациите, че и производители, и потребители на опаковки сериозно работят върху проблема за повишаване на трайността на продуктите в магазините при запазване на качествата им.
Методология на безопасността
Европейската агенция, отговаряща за безопасността на храните (EFSA), получава мандат от Европейската комисия за инициирането на процес по създаване на ръководство за използване на различни активни субстанции в опаковките при контакта им с храни. Ръководството има за цел да профилира и специализира предоставената от индустрията информация, която да позволи на EFSA да прави сигурни оценки на нивото на безопасност на дадено активно вещество в съответствие с изискванията на европейското законодателство. Оценките на EFSA се фокусират най-вече върху миграцията на активни вещества в храните или върху субстанциите, които се образуват в процеса на разпад или по време на химични реакции. Агенцията ще извършва оценка и мониторинг на токсикологичните характеристики на всички нови активни вещества, използвани в хранителните опаковки.
Много производители на храни включват или имат намерение да включат активни и интелигентни съставки в опаковките си. Невинаги обаче те са запознати с цялостното им въздействие върху храните, тъй като често не разполагат с време или възможности да проведат необходимите проучвания в тази насока. Новият наръчник по безопасно опаковане предоставя основни познания по темата, като обяснява предимствата и недостатъците на различните вещества и технологиите за прилагането им. В документа е приложена информация за продуктите, които в момента са на разположение на пазара, заедно със списък на потенциалните им компании производители и доставчици.
Проектът NAFISPACK
Междувременно тригодишен проект, финансиран от ЕС, се стреми да определи дали системите за интелигентно опаковане успяват да запазят качеството на храните по време на удължения им срок на годност. Целта на проекта Natural Antimicrobials for Innovative and Safe Packaging (NAFISPACK) е да се създаде методология за оценка на безопасността на интелигентното и активно опаковане. Новият наръчник за безопасно опаковане включва различни методи за анализ — химически, токсикологични, микробиологични и сензорни, които се прилагат върху активните вещества в опаковката като сорбиновата и фосфорната киселина, агентите с органичен произход (низин и педиоцин и др.), както и върху тези с растителен произход като етеричните масла и флавоноидите.
Опаковане в контролирана атмосфера (CAP)
Опаковането в контролирана атмосфера (CAP) е процес на премахване на въздуха от вътрешността на опаковката и заместването му с газ (често азот или CO2) което забавя влошаването на качествата на продукта по един безопасен начин. Ключът към успешната продуктова свежест се крие в поддържане на остатъчното ниво на кислорода в запечатания плик между 0 и 2 процента в зависимост от вида на продукта. Определени храни като кафе, ядки, подправки, бързи закуски и шоколад имат склонността да губят вкусовите си качества, вид и цвят с течение на времето. Чрез използването на CAP технологията времето на съхранение на продукта в опаковката се удължава над десет пъти, като качествата му остават непроменени.
Както знаем, кислородът е силен окислител и катализатор на процесите на разваляне на храната. Затова самото вкарване на газове в опаковка не е решение на проблема, докато целият процес на опаковане не стане равномерен. За да се избегнат вариациите в количеството на остатъчния кислород в отделните опаковки, най-сигурното решение е тяхното съдържание да бъде вакуумирано преди вкарването на газа. По този начин ефективността на опаковката се повишава значително. Пакетираните по този начин ядки, например, запазват качествата си в продължение на 9 месеца, което води до значително намаляване на бракуваната стока в магазините.
От американската опаковъчна компания WeighPack Systems са предприели мерки за увеличаване скоростта на работа на своята линия за вакуумно опаковане SwiftyTM посредством внедряването на CAP система. Целта е да се достигне скорост на опаковане от порядъка на 25-30 опаковки в минута, което е над два пъти по-бързо от скорости на опаковане в модифицирана атмосфера в момента. Новата линия с инсталирана CAP система съдържа десет вакуумни помпи, снабдени с филтрираща система, както и с единичен или двоен накрайник, който се поставя в опаковката и активира процесите на вакуумиране и газиране. В момента, в който накрайникът се отдръпне, краищата на торбата се опъват и бързо се запечатват, за да се избегне всякаква загуба на газ и проникване на кислород отвън. Тестовете показват, че остатъците от кислород при използване на тази технология са в допустимите стойности под 2%. Новата система е подходяща за продукти с приблизителен жизнен цикъл до 12 месеца. Опаковъчният процес при SwiftyTM се улеснява и благодарение на линейната посока на лентата, при която се постигат по-големи скорости в сравнение със системите от ротационен тип.
Опаковане на прясна риба
Израелската опаковъчна фирма Hefestus представи нова система за опаковане на прясна риба и други морски дарове, която увеличава трайността на опакования продукт до три седмици и същевременно запазва непроменени вкусовите му качества. Храната се поставя в модифицирана атмосфера посредством технологията увеличаване на трайността SLB (Shelf Life Booster). Чрез нея се постигат остатъчни нива на кислорода под един процент, като това става по-бързо от опаковането чрез съществуващите в момента MAP системи. SLB постига значително по-добри резултати от традиционните методи на вакуумиране, при които крехките пресни морски дарове и риба се смачкват по един неестетичен начин, а остатъчните нива на кислород в тях довеждат до бързото им разваляне. Рибното месо и морските дарове често са изложени на ниски температури, които са допълнително предизвикателство за качественото им съхранение. От Hefestus твърдят, че новата SLB технология ще позволи на производители и търговци да дистрибутират безпроблемно крехката стока по магазините, а потребителите ще започнат да купуват повече морски храни поради увеличенатаим трайност.
Важността на капачката
Не можем да говорим за качествено опаковане, без да обърнем внимание на новостите в затварящите механизми на опаковките. Канадците от Inter-Sphere Productions Inc. (ISPS) представиха капачката Capz — идеална за опаковане на различни видове течности — от бутилирана вода, алкохол, сок и млечни продукти до течни мазнини и почистващи препарати. Опростената и същевременно находчива конструкция на капачката позволява да бъде поставяна върху съдове с най-различни форми и размери — от пълнители за писалки до съдове за вино от 140 литра, които да бъдат повторно затваряни херметично. Capz е снабдена със специален отвор, позволяващ изливане на част от течността, без да се налага отстраняването ù. Неговата големина е така разчетена, че да позволява нахлуването на необходимото количество въздух, с което се избягват нежелани ефекти при изливането на газирани напитки, като образуване на балончета и разливане. Удобна за съхранение на ценни продукти, капачката притежава защити срещу фалшифициране и нежелано отваряне.