Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Wheylayer покритието или материалът, който се очаква да измести EVOH и PVDCСлед успеха на научните изследвания, насочени към търсенето на заместители на нефтопродуктите, базирани на суровинни алтернативи, учени от германското подразделение на Института Фраунхофер работят в посока замяна на EVOH (етилен винил алкохол) с термоформиращи композитни материали. Идеята за използването на филми, покрити със суроватъчен протеин има за цел да подобри бариерните свойства на опаковките и в крайна сметка тяхнатa устойчивост, което не само ще позволи щаденето на природни ресурси, но и значително ще намали емисиите на въглероден двуокис в атмосферата. Разбира се, тук далеч не ст.в. за самоцелни научни експерименти, а за постигането на конкретна цел, насочена към адекватен отговор на нарастващото според проучванията на пазара търсене на термоформиращи композитни материали, очакванията за които са то да нарасне до 93,158 т през 2014г. (от 76,497т през 2009г.).
Първите резултати на инженерите от Фраунхофер са окуражаващи, макар към момента да няма достатъчно ефективно решение, свързано с процеса на термоформоване.   
Що се отнася до прозрачните многослойни филми (обикновено от EVOH), те продължават да са предпочитани от опаковъчните фирми заради високобариерните си свойства, гарантиращи на продуктите сигурна защита от замърсяване и свеждане до минимум на кислорода в опаковките.
И все пак защо не EVOH, предвид фактът, че той е сравнително евтин материал? Според учените най-вече защото базираните на протеини полимери не само увеличават годността на продуктите, но са и екологично съобразни – т.е. могат да се рециклират, докато базираните на нефтохимически продукти полимери могат да се унищожават само чрез изгаряне. Към момента суроватъчните протеини - и като изолат (WPI) и като концентрат (WPC)  показват отлични качества на кислородна бариера при ниска до междинна относителна влажност, които качества са напълно сравними с качествата на синтетичната кислородни бариера и съответно са не само огромен потенциал, но и достоен заместител на синтетичните полимери.  

Wheylayer проектът има за цел разработването на филми на основата на суроватъчни протеини, които към момента се изхвърлят, без да бъдат оползотворявани. По този начин не само ще спре разхищението на природни суровини, но те изцяло ще могат да заменят вредните химически пластмаси. Въпрос на време е, новите опаковъчни филми да заменят съществуващите – при това без особени притеснения от страна на фирмите – производителки на опаковъчни материали, тъй като се очаква промените, свързани с преминаването от едното към другото производство да бъдат  минимални.

 
17.01.2012.
Автор: Екатерина Николова
0 Коментари
Таг :

Тенденции в опаковането

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар